Reuters
StoryEditor

Separatisti získali v Katalánsku väčšinu. Začali oslavy s pokrikom: Puigdemont prezident

21.12.2017, 19:29
Autor:
ČTKČTK
Zdravia tak do Bruselu lídra koalície Spoločne pre Katalánsko, ktorá vo voľbách skončila tesne druhá.

Po sčítaní 99 percent hlasov majú separatistické strany dohromady 70 kresiel v 135-člennom parlamente, čo im zaručuje väčšinu.

V barcelonskom prístave na povolebnom mítingu katalánskych separatistov už oslavujú zrejmé víťazstvo separatistických strán v dnešných voľbách a volajú "Puigdemont prezident!". Zdravia tak do Bruselu lídra koalície Spoločne pre Katalánsko, ktorá vo voľbách skončila tesne druhá.

"Požadujeme slobodný návrat členov vlády, ktorá sa nachádza v exile," vyhlásil na mítingu líder organizácie Katalánske národné zhromaždenie (ANC) Agustí Alcoberro. Myslel tým päticu členov Madridom zosadenej katalánskej vlády, ktorí utiekli pred trestným stíhaním do Belgicka.

Návrat "vlády z exilu" a slobodu pre "politických väzňov" žiadala dnes aj šéfka strany Republikánska ľavica Katalánska (ERC), ktorá skončila tretia so 32 mandátmi. "Nech žije republika, nech žije Oriol Junqueras," vyhlásila Marta Roviraová s odkazom na lídra ERC Junquerasa, ktorý je od začiatku novembra vo väzbe kvôli snahám o nezávislosť Katalánska.

"A teraz už nám Rajoy urobí tú láskavosť a sadne si k rokovaciemu stolu? Bude rešpektovať pravidlá demokracie? Ako demokrat by ich mal rešpektovať," povedala tiež Roviraová na adresu španielskeho premiéra Mariana Rajoya. Toho bývalé katalánske vedenie, na čele s Puigdemontem obviňovalo z toho, že nechce rokovať o budúcnosti Katalánska. Rajoy vždy tvrdil, že nebude rokovať o ničom, čo odporuje ústave.

"Radi by sme upozornili, že ľudovci, ktorí aplikovali v Katalánsku ústavný článok 155, sa stali v parlamente marginálnou skupinou," uviedol tiež Alcoberro s odkazom na výsledky volieb. Ľudovci v nich získali len štyri kreslá v regionálnom parlamente. Na základe článku 155 prevzala španielska vláda koncom októbra priamu správu nad Katalánskom.

Oslavy však panujú aj vo volebnom štábe strany Ciudadanos, ktorá voľby v Katalánsku vyhrala so 36 mandátmi. Na sociálnych sieťach sa objavila fotografia s radostným objatím šéfa strany Ciudadanos Alberta Riveru a predsedníčky katalánskej odbočky tejto strany (Ciutadans) Inés Arrimadasovej.

Arrimadasovej zablahoželal líder katalánskych ľudovcov Xavier García Albiol. "Cítim sa pyšný na túto stranu," povedal Albiol. K absolútnej väčšine separatistov však dodal, že má obavy o sociálnu a ekonomickú budúcnosť Katalánska.

01 - Modified: 2024-05-13 05:07:32 - Feat.: - Title: V Litve volia prezidenta, do druhého kola postupujú Nauséda a Šimonytéová 02 - Modified: 2024-05-12 19:57:11 - Feat.: - Title: Prvé kolo prezidentských volieb v Litve malo vysokú účasť, vedie doterajšia hlava štátu 03 - Modified: 2024-05-12 19:01:29 - Feat.: - Title: Voľby v Katalánsku vyhrali socialisti, vládu však sami nezostavia 04 - Modified: 2024-05-12 10:39:00 - Feat.: - Title: Obyvatelia Katalánska hlasujú vo voľbách, prieskumy favorizujú socialistov 05 - Modified: 2024-05-12 08:10:10 - Feat.: - Title: Obyvatelia Litvy hlasujú vo voľbách prezidenta i referende o dvojakom občianstve
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. máj 2024 12:51