Reuters, TASR/AP
StoryEditor

Spojené štáty a ich spojenci predložili svoj návrh rezolúcie o Sýrii

15.04.2018, 13:40
Autor:
ČTKČTK
Bezpečnostná rada OSN v sobotu zamietla ruský návrh rezolúcie kritizujúcej útoky USA, Francúzska a Británie na Sýriu.

Francúzsko, Británia a Spojené štáty v sobotu predložili 12 partnerom v Bezpečnostnej rade OSN návrh rezolúcie o Sýrii, ktorý okrem iného odsudzuje nasadenie chemických zbraní a žiada vytvorenie nového mechanizmu pre nezávislé vyšetrenie týchto útokov. Vyjednávania o predloženom návrhu majú podľa agentúry AFP začať v pondelok. Žiadny dátum hlasovania nebol stanovený, čo diplomati zdôvodňujú tým, že Paríž, ktorý návrh spísal, chce čas pre "ozajstné rokovania".

Podľa AFP je to prvýkrát, čo je Bezpečnostnej rade OSN predložili tak mnohostranný návrh, ktorý sa okrem chemických zbraní týka aj humanitárnych a politických aspektov sýrskeho konfliktu. Ten trvá už dlhšie ako sedem rokov. Návrh rezolúcie odsudzuje všetky prípady nasadenia chemických zbraní v Sýrii, najmä údajný chemický útok na Dúmu zo 7. apríla, a navrhuje vytvorenie nezávislého mechanizmu pre vyšetrovanie a zistenie vinníkov týchto incidentov "na zásade nestrannosti a profesionality".

Návrh žiada od sýrskych úradov, aby plne spolupracovali s Organizáciou pre zákaz chemických zbraní (OPCW). Vyžaduje tiež nastolenie trvalého prímeria a zaistenie "neobmedzeného prístupu" k humanitárnej pomoci po celej Sýrii.

V politickej oblasti dokument požaduje, aby sýrske úrady začali "v dobrej viere, konštruktívne a bez predbežných podmienok" rokovať s opozíciou. Tieto rokovania, ktoré naposledy v Ženeve na začiatku marca uviazli na mŕtvom bode, by sa mali týkať vlády, ústavy, volieb, boja proti terorizmu a opatrení na posilnenie dôvery medzi znepriatelenými stranami. Návrh tiež požaduje, aby generálny tajomník OSN podal správu o uplatňovaní rezolúcie v priebehu dvoch týždňov od jej prijatia.

Bezpečnostná rada OSN v sobotu zamietla ruský návrh rezolúcie kritizujúcej útoky USA, Francúzska a Británie na Sýriu. Generálny tajomník OSN António Guterres na úvod mimoriadneho zasadnutia vyzval členov rady, aby zachovali umiernenosť a vyvarovali sa vyhrocovania situácie v Sýrii.

Údery v noci na sobotu boli odvetnou akciou za údajný chemický útok na sýrsku Dúmu. Západné mocnosti tvrdia, že útok vykonal sýrsky režim, čo však Damask aj spojenecké Rusko odmietajú.

Agentúra AFP citovala nemenovaného západného diplomata, podľa ktorého je zmyslom návrhu rezolúcie tiež oživenie spolupráce piatich stálych členov Bezpečnostnej rady OSN, teda USA, Ruska, Číny, Francúzska a Británie.

Od začiatku sýrskeho konfliktu bola táto skupina skôr rozdelená ako jednotná, napríklad Rusko dvanásťkrát vetovalo rôzne návrhy, pripomenula AFP. Dodala, že od začiatku roka sa rada v sýrskej otázke zhodla len raz, a to keď sa vyslovila pre prímerie, ktoré nakoniec nenastalo.

01 - Modified: 2024-05-06 14:00:00 - Feat.: - Title: Tajná česká misia do Sýrie: delegáciu prezradila fotografia v agentúre. Prečo rokovala s Asadovým režimom? 02 - Modified: 2024-05-02 20:54:40 - Feat.: - Title: Izrael zasiahol vzdušným úderom budovu sýrskych bezpečnostných síl v Damasku 03 - Modified: 2024-04-23 06:18:54 - Feat.: - Title: Na americké jednotky v Iraku a Sýrii útočili dvakrát v priebehu 24 hodín 04 - Modified: 2024-04-22 05:41:31 - Feat.: - Title: Z Iraku odpálili rakety na základňu USA v Sýrii. Američania začali vyšetrovanie 05 - Modified: 2024-04-19 09:06:58 - Feat.: - Title: Pri útokoch Islamského štátu v Sýrii zomrelo 28 vojakov a provládnych bojovníkov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
09. máj 2024 02:05