Americký prezident Donald TrumpReuters
StoryEditor

Donedávna nepredstaviteľné stretnutie. Trump si od schôdzky s Kimom sľubuje veľký úspech

19.04.2018, 07:14
Autor:
ČTKČTK
Donald Trump a vodca KĽDR Kim Čong-un by sa mali stretnúť koncom mája alebo začiatkom júna.

Americký prezident Donald Trump si od schôdzky s Kim Čong-unom sľubuje úspech, ktorý zaistí bezpečnosť, mier a prosperitu na Kórejskom polostrove, zbavenom jadrových zbraní.

Trump o schôdzke so severokórejským vodcom, ktorá sa má podľa prezidentových slov uskutočniť "v najbližších týždňoch", vyjadroval na spoločnej tlačovej konferencii s japonským premiérom. Šinzó Abe zavítal do Trumpovej rezidencie na Floride.

"Ako viete, stretnem sa v najbližších týždňoch s Kim Čong-unom, aby sme posúdili denuklearizáciu Kórejského polostrova," povedal Trump.

"Dúfam, že toto stretnutie skončí veľkým úspechom, s netrpezlivosťou na stretnutie čakám. Bude to grandiózna udalosť pre Severnú Kóreu a grandiózna udalosť pre svet. Urobíme všetko možné, aby to bol úspech celého sveta, a nielen USA či Južnej Kórey, Severnej Kórey či Japonska," dodal.

Pohrozil, že zo stretnutia odíde, ak nepovedie k výsledkom. "Ak stretnutie, až tam budem, nebude plodné, zdvorilo ho opustím," vyhlásil Trump.

Jadrový program

KĽDR má podľa Trumpa šancu prestúpiť na cestu k lepšej budúcnosti, ak privolia k úplnému, overiteľnému a nezvratnému ukončeniu svojho jadrového programu. Varoval tiež, že bude pokračovať kampaň maximálneho tlaku na Pchjongjang, kým sa nezbaví jadrových zbraní.

S vyvíjaním tlaku na KĽDR súhlasil premiér Abe. Nemožno podľa neho pristúpiť na žiadne ústupky Pchjongjangu, kým svoje jadrové zbrane nezničí a jadrový program neukončí.

Trump tiež prisľúbil urobiť všetko možné pre oslobodenie Japoncov, unesených a zadržiavaných v KĽDR.

Šéf CIA sa už s Kimom stretol

Trump v stredu na twitteri potvrdil, že šéf americkej Ústrednej spravodajskej služby (CIA) Mike Pompeo navštívil Severnú Kóreu a stretol sa tam s jej vodcom Kim Čong-unom v rámci príprav na chystaný americko-severokórejský summit. Trump minulý mesiac nominoval Pompea na funkciu ministra zahraničia USA.

Prezident Spojených štátov Donald Trump a vodca KĽDR Kim Čong-un by sa mali stretnúť koncom mája alebo začiatkom júna. Miesto stretnutia i ďalšie podrobnosti majú byť podľa stanice BBC dohodnuté.

Stretnutie s Abem

Trump a Abe sa v rezidencii Mar-a-Lago, označovanom v USA za "zimný Biely dom", stretli už v utorok. Abe teraz oznámil, že sa s Trumpom dohodli začať rokovať o obchodných dohodách. Avšak obaja predstavitelia dali najavo odlišný pohľad.

Kým Japonsko by si prialo návrat Američanov k dohode o voľnom obchode s názvom Transpacifické partnerstva (TPP), ktorú USA vlani vypovedali, Spojené štáty podľa Trumpa dávajú prednosť bilaterálnej dohode.

01 - Modified: 2024-05-06 05:49:33 - Feat.: - Title: Trump kritizoval Bidenovu administratívu. Používa gestapácke postupy, vyhlásil 02 - Modified: 2024-04-28 16:09:49 - Feat.: - Title: Trump si podľa predvolebného prieskumu CNN udržiava pred Bidenom náskok 03 - Modified: 2024-04-28 10:38:59 - Feat.: - Title: Rusko nie je neporaziteľné a Trump nie je čiernobiely, myslí si poľský minister zahraničia 04 - Modified: 2024-04-26 18:41:13 - Feat.: - Title: Som šťastný, že budem debatovať s Trumpom, vraví Biden. Naplánované sú zatiaľ tri prezidentské duely 05 - Modified: 2024-04-26 09:28:55 - Feat.: - Title: Trump poslal odkaz Orbánovi: Prebieha epický boj za oslobodenie našich krajín
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
06. máj 2024 14:50