StoryEditor

Gaza v palestínskych rukách

13.09.2005, 00:00
Odchádzajúcich vojakov z pásma Gazy, ktoré Izrael okupoval 38 rokov, vystriedali davy Palestínčanov. Izrael tak dokončil svoj odsun z tohto palestínskeho územia.

Odchádzajúcich vojakov z pásma Gazy, ktoré Izrael okupoval 38 rokov, vystriedali davy Palestínčanov. Izrael tak dokončil svoj odsun z tohto palestínskeho územia. "Misia bola ukončená a skončila sa jedna éra," vyhlásil brigádny generál Aviv Kochavi, posledný odchádzajúci vojak z Gazy, a dodal: "Odteraz za to, čo sa deje na tomto území, nesú zodpovednosť palestínske autority." Opustené osady zaplavili rozradostení Palestínčania, ktorí tu rozvešali palestínske vlajky a strieľali do vzduchu, pri čom prišiel o život jeden z nich, päť ďalších sa utopilo v mori.
Na svojej prvej misii zlyhali palestínske bezpečnostné sily. Ich plány nevpustiť davy do osád rýchlo stroskotali. Palestínčania pri oslavách konca okupácie z vyprázdnených židovských osád odnášali všetko, čo ešte mohli zužitkovať. Policajti nedokázali ochrániť ani 19 prázdnych synagóg zanechaných v pásme Gazy pred rozvášnenými davmi, ktoré ich podpálili. Izraelský minister zahraničných vecí Silvan Šalom nazval túto udalosť "barbarským činom". Všetky domy a väčšinu budov zbúral Izrael ešte v auguste, keď sa začalo vysídľovanie 8 500 osadníkov. Synagógy však mali ostať stáť na základe nedeľného rozhodnutia vlády.
Dopoludnia sa situácia upokojila a zvedaví Palestínčania sa ticho prechádzali v opustených osadách. "Dnešok je dňom radosti a šťatia, o ktoré boli naši ľudia pripravovaní v poslednom storočí," vyhlásil palestínsky prezident Mahmúd Abbás s tým, že Palestínčania majú pred sebou ešte dlhú cestu k vlastnému štátu.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. máj 2024 21:41