TASR/AP
StoryEditor

Irán reaguje na Trumpa. Chce navýšiť kapacitu na obohacovanie uránu

05.06.2018, 16:31
Autor:
ČTKČTK
Irán začal budovať infraštruktúru pre centrifúgy na obohacovanie uránu.

Irán dnes oznámil, že v Natanze začal budovať infraštruktúru pre umiestnenie moderných centrifúg na obohacovanie uránu. Informovala o tom agentúra Reuters.

Podľa šéfa iránskej organizácie pre jadrovú energiu Alího Akbara Sálehího Irán plánuje naďalej dodržiavať podmienky dohody o iránskom jadrovom programe z roku 2015.

Hovorca iránskej organizácie pre atómovú energiu Behrúz Kamálvandí už skôr avizoval, že Irán oznámi Medzinárodnej agentúre pre atómovú energiu (MAAE) svoj úmysel navýšiť kapacitu na obohacovanie uránu. Teherán tak reaguje na vypovedanie dohody z roku 2015 jedným zo signatárov, Spojenými štátmi.

Irán sa chce dohodou riadiť, stanovil si však podmienky

Saleh dnes povedal, že jadrové aktivity Iránu zostanú v tom rozsahu, ako stanovuje dohoda z roku 2015. V Natanze sa vraj začne budovať infraštruktúra na výrobu elektriny.

Pre to, aby sa dohodou naďalej riadil spolu so zvyšnými signatármi, si Irán stanovil niekoľko podmienok. Patrí k nim zachovanie súčasného objemu predaja ropy, zabezpečenie obchodovania prostredníctvom európskych bánk a záruka, že sa zostávajúci signatári nebudú snažiť dohodu rozšíriť o tému balistického programu a regionálnych aktivít Iránu.

K signatárom patria Francúzsko, Británia, Nemecko, Rusko a Čína. Európania chcú dohodu zachovať, avšak rovnako ako USA poukazujú na vplyv Iránu v regióne a na jeho balistický program.

Dohoda vo svojej pôvodnej podobe mala umožniť zrušenie protiíránských sankcií výmenou za pozastavenie iránskeho jadrového programu. Iránsky najvyšší duchovný vodca ajatolláh Alí Chameneí v pondelok povedal, že nariadil prípravy na navyšovanie kapacity obohacovania uránu v prípade, že sa dohoda rozpadne.

Izrael nedovolí Iránu získať jadrovú zbraň                              

Najviac ohrozený iránskymi aktivitami sa cíti Izrael. Jeho premiér Benjamin Netanjahu reagoval na správu o úmysle Iránu zvýšiť kapacitu obohacovania uránu na twitteri. Povedal, že ho to neprekvapuje. "Pred dvoma dňami iránsky vodca ajatolláh Chameneí vyhlásil, že jeho zámerom je zničiť Izrael. Včera (v pondelok) povedal, ako to urobí - neobmedzeným obohacovaním uránu, aby získal arzenál jadrových bômb," vyhlásil Netanjahu vo videu.

"Neprekvapuje nás to, nedovolíme Iránu získať jadrovú zbraň," vyhlásil ďalej premiér, ktorý je práve na európskej ceste, aby presvedčil európskych signatárov dohody z roku 2015, aby nasledovali Washington a dohodu vypovedali.

Chameneí v pondelok povedal, že nariadil obnoviť obohacovanie uránu, ak sa so zvyšnými signatármi nepodarí dohodu udržať pri živote. Povedal tiež, že Irán nikdy nepristúpi na obmedzovanie balistického programu. Vo svojom nedeľňajšom tweete označil Izrael za "rakovinový nádor" Blízkeho východu, ktorý "je potrebné odstrániť".

Izraelský minister pre tajné služby Israel Kac dnes vyzval na zostavenie vojenskej koalície proti Iránu, ak Teherán obnoví obohacovanie uránu na vojenské účely. Irán popiera, že mu ide o jadrovú zbraň, obohatený urán vraj potrebuje pre svoju energetiku.

01 - Modified: 2023-09-13 19:43:26 - Feat.: - Title: Desiatky krajín žiadajú, aby Irán objasnil otázky o svojom jadrovom programe. Zaviazal sa k jeho obmedzeniu 02 - Modified: 2023-09-04 12:10:46 - Feat.: - Title: Irán spomaľuje obohacovanie uránu, ale stále brzdí monitorovanie jadrového programu, tvrdia experti z OSN 03 - Modified: 2022-11-22 20:01:00 - Feat.: - Title: Británia, Francúzsko a Nemecko odsúdili rozširovanie jadrového programu Iránu 04 - Modified: 2022-11-22 16:57:00 - Feat.: - Title: USA vyjadrili hlboké znepokojenie nad pokrokom Iránu v jadrovom programe 05 - Modified: 2022-08-04 11:26:19 - Feat.: - Title: KĽDR tvrdí, že kritiku svojho jadrového programu zo strany USA nebude tolerovať
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
03. máj 2024 14:21