StoryEditor

Skamenelina rybonožca dostala meno Tiktaalik

10.04.2006, 00:00

Za severným polárnym kruhom objavili severokanadskí paleontológovia v zamrznutej skale tri fosílie staré 375 miliónov rokov, ktoré patria k jednému druhu pravekého tvora. Skamenelina dostala názov Tiktaalik, podľa inuitského slova pre rybu. Ako v tejto súvislosti informuje časopis Nature, ide o dôkaz toho, že sa morské živočíchy dokázali vyškriabať na pevninu a zmeniť následne podmienky svojej existencie.

Ikona evolúcie
Tiktaalik sa skutočne môže stať ikonou evolúcie. Doteraz bol predelom medzi dinosaurami a vtákmi len Archaeopteryx. "Predchádzajúce ryby boli buď ryby s niekoľkými črtami suchozemských tvorov, alebo suchozemské zvieratá s nevýraznými črtami rýb. Tiktaalik zapadol presne uprostred," povedal pre Financial Times Andrew Milner z Prírodovedeckého múzea v Londýna, kde je v súčasnosti Tiktaalik vystavený.
Skamenelina bola objavená na Ellesmerskom ostrove, ktorý je podľa paleontológov hotovým rajom na objavy z obdobia devónu. Na ostrove pritom nie je takmer žiadna vegetácia, čo len uľahčuje odkrývanie fosílií. Na druhej strane, vedci zápasili so zlými poveternostnými podmienkami -- nízkymi teplotami a silným nárazovým vetrom. Ako píše Financial Times, program spustil National Geographic Society ešte pred siedmimi rokmi, prvú vzorku potom objavili v roku 2004 a paleontológom trvalo ďalšieho vyše roka, kým z kameňa vysekali skamenelinu a očistili ju.

Predátor s končatinami
Zatiaľ najstaršia objavená skamenelina rybonožca meria takmer tri metre. Podľa paleontológov žil tento tvor v subtropickom podnebí, pravdepodobne pri deltách riek pomaly sa vlievajúcich do mora, ako je dnes napríklad Mississippi. Na chytanie potravy používal predátorské zuby, zatiaľ však nie je známe, či sa aj ako predátor pri love potravy správal. Mal ploché šupinaté telo, hlavu ako krokodíl a dýchal pomocou žiaber. Na druhej strane nebol už ryba, keďže jeho rebrá, krk a stavba hlavy pripomínali suchozemské živočíchy. Podľa Financial Times a Nature bol pre vedcov najväčším prekvapením dlhší krk, ktorý umožňoval Tiktaalikovu väčšiu pohyblivosť.
"Kostra Tiktaalika naznačuje, že mohol ľahko udržiavať rovnováhu, či už v plytkej vode alebo na súši," tvrdí pre Financial Times člen tímu Farish Jenkins z Harvardovej univerzity. "Je to veľmi dôležitá črta skorých živočíchov s končatinami, z ktorých sa vyvinul aj človek," dodáva.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
13. máj 2024 06:02