StoryEditor

Rokovanie o finančnom rámci EÚ

07.11.2005, 23:00
Autor:
ČTKČTKTASRTASR

Ministri zahraničných vecí štátov EÚ rokovali včera prvý raz od neúspešného júnového summitu o rozpočtovom pláne únie na roky 2007 až 2013. Hoci britský premiér Tony Blair sľúbil, že pre úspech na decembrovom summite urobí všetko, dokument, ktorý jeho krajina predložila na stretnutí, účastníci skritizovali. Dokument nenavrhuje žiadne konkrétne sumy peňazí, vyzýva len na zvýšenie výdavkov na vedu a výskum, modernejšiu podporu regiónov a reformu poľnohospodárskych dotácií. Len nepriamo spomína problém spornej britskej zľavy, vďaka ktorej Londýn ročne ušetrí miliardy eur.
Česko napríklad kritizovalo návrh, aby EÚ zriadila globalizačný fond pre prepustených zamestnancov podnikov poškodených svetovou konkurenciou a aby sa 60 percent peňazí určených na podporu chudobných krajín investovalo do rastových opatrení únie. Francúzsko zas odmietlo akékoľvek zníženie priamych platieb poľnohospodárom a revízie rozpočtu pred rokom 2014.
Slovensko si želá, aby sa Európska únia dohodla na finančnom pláne na roky 2007 -- 2013 ešte tento rok počas britského predsedníctva.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
02. jún 2024 18:39