StoryEditor

Hrdinovia z Majdanu majú voskových dvojníkov

20.04.2006, 00:00

Obe hlavné postavy ukrajinskej oranžovej revolúcie, Viktor Juščenko a Júlia Tymošenková, sa už stihli stať súčasťou Múzea voskových figurín v ukrajinskej metropole Kyjev. A to aj napriek tomu, že od spomínanej udalosti ubehlo ešte len pol druha roka a Ukrajinci zatiaľ nepocítili výraznejšie zmeny k lepšiemu vo svojom živote. Figuríny sú v životnej veľkosti 183 a 162 centimetrov a scénka zachytáva ten moment, keď sú spolu na tribúne počas masových protestov na kyjevskom hlavnom námestí proti podvodom v prezidentských voľbách.
"Nové figuríny Tymošenkovej a Juščenka vytvoril miestny umelec Serhij Jermakov. Všetky rozmery zodpovedajú realite. Julija nám poskytla vlastný odev a obuv. V tomto oblečení vystupovala na Majdane i na inaugurácii prezidenta. No a pre figurínu prezidenta sme nakúpili odev v značkových obchodoch, kde sa oblieka. Od neho sme ani nežiadali, aby nám dal svoj odev. Po tom, čo sa stal prezidentom, nechceli sme ho vyrušovať," hovorí sprievodkyňa v Múzeu voskových figurín Lidija Petrenková.
Múzeum založili pred šiestimi rokmi a udržiavajú z vlastných prostriedkov otec a syn Jevhenij a Alexej Sažinovci. Súkromná zbierka voskových figurín je v centre mesta na Puškinskej ulici neďaleko stanice metra Teatraľna. V stiesnených priestoroch funguje od konca roku 2004. Inšpirovali sa filiálkou londýnskeho Múzea voskových figurín v Amsterdame a keďže podobné múzeá sú aj v Moskve a Petrohrade, povedali si, prečo by nemohlo byť aj v Kyjeve. Pre nedostatok miesta v ňom môžu vystavovať naraz 33 z celkových 58 exponátov rôznych známych domácich a zahraničných osobností z minulosti i zo súčasnosti. Polročne ich preto obmieňajú, aby návštevníci mohli vidieť čo najviac z nich.
Na mieste, kde teraz stoja lídri oranžovej revolúcie, boli predtým spisovatelia Bulgakov, Gogoľ, Puškin a iní, ešte skôr historické postavy z čias stredovekej Kyjevskej Rusi kňazi Vladimír, Jaroslav Múdry a Oľga či kozácki vodcovia Mazepa a Chmeľnickyj. Hneď pri vchode sedí prvý ukrajinský prezident zo začiatku 20. storočia Hruševskyj, za ním stojí básnik Taras Ševčenko. Vo vedľajšej sále jeho súčasný slávny futbalový menovec Ševčenko je v spoločnosti nemenej slávnych hráčov a trénerov Lobanovského a Blochina, spojených s miestnym klubom Dynamo. O pár krokov ďalej speváčka Britney Spears v priesvitnej blúzke a bývalý herec, kalifornský guvernér Arnold Schwarzenegger. Herci Sharon Stoneová a Leonardo di Caprio sú teraz v sklade.
Pri vstupe do poslednej sály madame Thussaud, zakladateľka Múzea voskových figurín v Londýne, prosí návštevníkov o príspevok na rozvoj miestneho múzea. Na konci expozície možno vidieť posledného ruského cára Nikolaja II., sovietskych diktátorov Lenina, Stalina, Chruščova, Brežneva a generálneho opravára ich režimov, otca perestrojky Gorbačova, ako aj prvých dvoch prezidentov samostatnej Ukrajiny Kravčuka a Kučmu.
"Už dávno veľmi chceme, aby v múzeu boli aj figuríny známych bratov boxerov Vitalija a Vladimira Klyčkovcov. Už skôr s tým súhlasili. Všetko je už takmer pripravené, len zatiaľ nemáme voľné miesto. Budú do pása z vosku podobne ako Britney Spears. Čím viac vosku, tým je figurína drahšia," vysvetľuje sprievodkyňa Lidija. Vyhotovenie jednej figuríny v závislosti od spotreby vosku tak vychádza na 2 500 až 6-tisíc dolárov.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. máj 2024 04:10