TASR/AP
StoryEditor

Záhada dvoch rovnakých časov. Ruská vláda prispieva ku konšpiračnej teórii o útoku novičokom

09.09.2018, 19:02
Autor:
ČTKČTKpropro
Rozdielne zábery či podvodná kampaň britskej vlády? To sú konšpiračné teórie, ktoré sa v Rusku šíria v súvislosti s obvinením dvoch ruských agentov v kauze Skripaľ.

Z otravy Skripaľa a jeho dcéry Julie britské úrady v stredu obvinili príslušníkov ruskej vojenskej rozviedky GRU, Alexandra Petrova a Ruslana Boširova, ktorí podľa posledných informácií veľmi často lietali cez Ženevu.

Britská premiérka Theresa Mayová ich v stredu obvinila pred ruským parlamentom. Nešlo podľa nej o nezávislú operáciu, ale o útok schválený špičkami ruského štátu.

Na muža, obvineného v neprítomnosti z pokusu o vraždu, bol vydaný európsky zatykač. Rusko všetky obvinenia z podielu na útoku odmietlo.

Konšpiračné teórie šíri aj vláda

Úrady zároveň vypustili niekoľko fotografií, ktoré majú agentov pomôcť vypátrať - a to vrátane záberov z letiska, ktoré upútali pozornosť na sociálnych sieťach, informoval portál BBC. Na snímkach obaja chodbou prechádzajú cez letiskovú bránu. Časový údaj na oboch záberoch ukazuje rovnaký dátum i čas - 2. marec 2018, 16:22:43.

Otázka pritom bola jasná: ako mohli obaja muži byť v rovnakom čase na (zdanlivo) rovnakom mieste? Teórie sa rýchlo chopila aj ruská štátna televízia, kde hovorkyňa ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová špekulovala, že dátum a presný čas mohli byť na zábere upravené.

S vládnym vyjadrením dostala konšpirácia nový impulz: šírila sa predovšetkým cez Twitter a populárnu ruskú komunikačnú aplikáciu Telegram, kde sa ľudia vysmievali britským úradom a špekulovali, že mohlo ísť o operáciu MI6.

Divoké špekulácie sa podľa BBC jednoznačne rozchádzajú s realitou. Každá z oboch scén je natočená z odlišného uhla s odlišnou deformáciou obrazu, čo svedčí o použití iných kamerových zariadení a v pravom dolnom rohu sú vidieť rozdielne detaily na stene.

Ako navyše dokladajú zábery z aplikácie Google Street View, na letisku Gatwick sú vedľa seba identické koridory. Aj keď je možné existenciu oboch fotografií jednoducho objasniť, dôležitý je podľa portálu fakt, že spochybnenie z oficiálnych miest vnieslo medzi internetových užívateľov ťažko odstrániteľné zrnko pochybností.

Dezinformačná sieť

Spochybňovanie reality na základe identických časových údajov na snímkach údajných agentov nie je ničím výnimočný, ide o účinný nástroj v ruskej dezinformačnej vojne - presýtiť verejnosť alternatívnymi informáciami.

"Čo je vážne zarážajúce je to, že už nevidíme, ako ruská mašina pretláča jedinú pravdu - naopak ich má niekoľko," vysvetľuje Ben Nimmo, odborník na ruské dezinformačné taktiky. "Cieľom je ľudí zmiasť."

Ďalšie šírené konšpiračné teórie, ktoré o Petrovi a Boširovi kolovali, tvrdili, že by mohlo ísť o britských hercov či hviezdy (neexistujúceho) televízneho seriálu o špiónoch KGB, ktorý mal byť populárny na prelome tisícročí.

Ďalšia teória potom naznačovala, že ide o hru britských tajných služieb. "Prečo sa tieto hrozné veci dejú len v Británii?" Pýtal sa v štátnej televízii ruský poslanec Andrej Klimov.

"Čím viac teórií existuje, tým viac výsledkov potom nájde Google," konštatuje Nimmo: "Takže namiesto toho, aby ste videli dve alebo tri verzie, zrazu ich máte 20 alebo 30. A pre niekoho, kto to nesleduje pravidelne, je čím ďalej ťažšie sa orientovať, takže to nakoniec vzdá. A v tom momente si ruská dezinformačná sieť môže pripísať úspech."

Bývalý ruský dvojitý agent Sergej Skripaľ a jeho dcéra Julija boli v juhoanglickom meste Salisbury 4. marca otrávení nervovo paralytickou látkou novičok.

Obaja strávili dlhé týždne v nemocnici, ale nakoniec útok nervovou látkou prežili. V júli však zomrela Britka Dawn Sturgessová, ktorá s látkou novičok prišla rovnako do styku.

Londýn z útoku na Skripaľovcov obvinil Rusko. Podľa premiérky Mayovej išlo o operáciu schválenú v najvyšších poschodiach ruského štátu. Moskva akýkoľvek podiel na otrave odmieta, podľa nej chýbajú k obvineniu Ruska dôkazy.

V HNtelevízii si pozrite archívny rozhovor o situácii v Rusku s Alexandrom Dulebom z marca 2018:

01 - Modified: 2024-04-27 09:20:25 - Feat.: - Title: Zasiahli sme dve ropné rafinérie na juhu Ruska, hlási Ukrajina 02 - Modified: 2024-04-27 07:08:21 - Feat.: - Title: Rusko hlási zostrelenie 68 ukrajinských dronov, dva z nich nad Krymom 03 - Modified: 2024-04-27 06:32:19 - Feat.: - Title: Rusi v noci zaútočili na energetiku a na mesto Charkov, hlásia ukrajinské úrady 04 - Modified: 2024-04-26 21:37:57 - Feat.: - Title: Pravdepodobnosť zrútenia ukrajinských pozícií klesá, tvrdí šéf estónskej rozviedky 05 - Modified: 2024-04-26 19:14:06 - Feat.: - Title: Britská vláda si predvolala ruského ambasádora za prípravu podpaľačského útoku
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 12:19