StoryEditor

Nepokoje z Paríža sa šíria do Európy

Rozbité výklady obchodov, zhorené školy, detské jasle, ako aj kostoly a ďalšie kultúrne stánky, ale najmä zdevastované a zapálené autá. Ani dvanásty deň pouličnej revolty mladých nespokojných imigrantov, najmä tureckej a marockej národnosti, nepriniesol definitívne vyriešenie.

Rozbité výklady obchodov, zhorené školy, detské jasle, ako aj kostoly a ďalšie kultúrne stánky, ale najmä zdevastované a zapálené autá. Ani dvanásty deň pouličnej revolty mladých nespokojných imigrantov, najmä tureckej a marockej národnosti, nepriniesol definitívne vyriešenie. O život už prišiel jeden človek na predmestí Paríža, desiatky policajtov je zranených a stovky výtržníkov zatknutých. Napriek tomu počet vyhorených áut dosiahol 4900. A čo je horšie, násilie z predmestia a centra Paríža a ďalších francúzskych miest sa začalo šíriť do európskych metropol. Na predmestí Berlína vzplanulo päť áut. Rovnaký počet zapálili výtržníci aj v Bruseli.
Výbušné Francúzsko
K najhoršiemu incidentu došlo v noci na včera v Grigny, južne od Paríža, kde asi 200 mladých ľudí napadlo policajtov kameňmi a strelnými zbraňami. Dvoch z desiatich zranených policajtov hospitalizovali po zásahu guľkami, ich životy však neboli v ohrození. Od vypuknutia nepokojov ide o prvý prípad zranenia policajtov strelnými zbraňami. Násilnosti boli hlásené aj z Nantes, Toulouse, Rennes či Štrasburgu. V Saint-Etienne zapálili výtržníci budovu školy a autobus, dve osoby boli zranené. V Štrasburgu hodili zápalnú fľašu na základnú školu, v Toulouse vsotili horiace auto k vstupu do metra. Na parížskom predmestí Colombes hádzali mladíci kamene na autobus, v ktorom trafili do hlavy 13-mesačné dieťa. Na predmestí Saint-Maurice horeli detské jasle.
Chirac prehovoril
Francúzsky prezident Jacques Chirac v nedeľu konečne vystúpil z tieňa a prihovoril sa ľuďom. Jeho mlčanie iritovalo jeho politických priateľov a bolo zase vodou na mlyn pre jeho politických odporcov.
"Absolútnou prioritou je opätovne nastoliť bezpečnosť a verejný poriadok," povedal Chirac.
Európske denníky reagujú na občiansku vojnu vo Francúzsku kriticky. La Libre Belgique sa čudujú bezmocnosti francúzskej vlády. "Sú to kriminálne gangy, je to anarchistický výbuch, New Orleans na Seine," napísal o nepokojoch taliansky denník Corriere della Sera. Podľa amerického Wall Street Journal "s tým islamistické skupiny nemajú nič spoločné a len málo z výtržníkov sa odvoláva na islam, aby zdôvodnili svoje činy". Rakúsky denník hlási "neúspech francúzskeho modelu integrácie
imigrantov". Agentúra AP tiež tvrdí, že ani desaťročia existujúca schéma mestskej obnovy nezbavila drsnejšie predmestia nádychu rozvojového sveta.
Násilie aj v Európe
Belgickí politici sa snažia upokojiť verejnosť, že situácia je pod kontrolou. V štvrtiach, kde je vysoká nezamestnanosť ako St.Gilles, Anderlecht alebo Schaerbeek, totiž pôsobia agenti pre prevenciu a bezpečnosť. Obecné úrady rovnako platia "pouličných vychovávateľov", ktorí pomáhajú mladým hľadať zamestnanie a nezamestnanej mládeži vypĺňať voľný čas. Na druhej strane treba dodať, že medzi mladými len v Bruseli je takmer 30-percentná nezamestnanosť. "To samo osebe vytvára výbušnú situáciu," podotkol poslanec belgického parlamentu Olivier Maingain.
V Nemecku neznámi páchatelia zapálili v noci navčera takisto päť áut v rôznych uliciach v štvrti Moabit. Tú obývajú predovšetkým chudobnejšie vrstvy obyvateľstva.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
02. jún 2024 21:05