StoryEditor

Zomrela soulová legenda White

07.07.2003, 00:00
Autor:
TASRTASR

Americká soulová legenda, spevák Barry White, zomrel v piatok v nemocnici v Los Angeles vo veku 58 rokov. Informoval o tom jeho manažér. White trpel zlyhaním obličiek spôsobenom dlhoročným vysokým krvným tlakom. Dvojnásobný držiteľ hudobnej ceny Grammy, známy svojím hlbokým hlasom, prekonal v máji mozgovú príhodu. Podľa svojej dcéry Shaheary dúfal, že znova nadobudne dostatok síl na to, aby sa mohol podrobiť transplantácii obličiek. V nemocnici bol na dialytickej liečbe od minulého septembra.
Sentimentálnymi baladami ako Can't Get Enough of Your Love či You're the First, The Last, My Everything sa spevák narodený v texaskom Galvestone postaral o hudbu na nespočetných večeriach pri sviečkach a schôdzkach. Po práci na viac než tucte albumov v 70. rokoch Whitova kariéra v ďalšom desaťročí upadla. Pokúšal sa o menšie návraty, väčší sa mu podaril až v roku 1994 albumom The Icon Is Love. Pieseň Practice What You Preach sa stala jeho prvou hitparádovou jednotkou po 17 rokoch. Úspech White zaznamenal aj ako skladateľ, dirigent inštrumentálnych nahrávok a hudobný producent. Koncom 90. rokov sa jeho piesne objavovali v televíznom seriáli Ally McBealová, v ktorom si tiež zahral sám seba, i v animovanom seriáli Simpsonovci. Hoci jeho popularita dosiahla vrchol v polovici 70. rokov, Whitovi udelili oneskorené uznanie v roku 2000, keď získal svoje prvé dve ocenenia Grammy za singel Staying Power z rovnomenného albumu z roku 1999.
V tomto roku Whita donútili chronické ťažkosti s vysokým tlakom zrušiť viacero vystúpení a nakrátko ho hospitalizovali. K pozostalým patrí jeho osem detí z dvoch bývalých manželstiev, vnúčatá a družka Catherine Dentonová.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
21. máj 2024 04:54