StoryEditor

Francúzi majú naďalej výhrady

13.04.2006, 00:00
Vláda Dominiquea de Villepina ustúpila. Na tlak francúzskeho prezidenta. Ten zase podľahol vyše dvojmesačnému tlaku študentov a odborov a rozhodol sa nahradiť spornú pasáž o prvom zamestnaní mladých (contrat premiere embauche, CPE) "mechanizmom v prospech zamestnávania mladých v ťažkostiach".

Vláda Dominiquea de Villepina ustúpila. Na tlak francúzskeho prezidenta. Ten zase podľahol vyše dvojmesačnému tlaku študentov a odborov a rozhodol sa nahradiť spornú pasáž o prvom zamestnaní mladých (contrat premiere embauche, CPE) "mechanizmom v prospech zamestnávania mladých v ťažkostiach". Dosť krkolomné definovanie nového návrhu má dopomôcť k ukončeniu politickej krízy, ku ktorej súčasné štrajky pod trochu prispôsobeným heslom Liberté, Égalité a Job Sécurité dopomohli.

Zmena áno, ale...
"Meniť pôvodný zákon bolo treba, ale nie tak diskriminačne formulovanou klauzulou. Dôvodom, prečo sa do zákona časť o prvom zamestnaní mladých dostala, boli minuloročné jesenné protesty mladých z okrajových štvrtí a snaha primäť zamestnávateľov, aby ich zamestnala," povedala v rozhovore pre HN profesorka pracovného práva Brigitte Rhynesová z univerzity v Toulouse. Ako nám však potvrdila aj expertka na francúzske právo na Právnickej fakulte univerzity v Dubline Niamh Connolyová, vysokú, až 23-percentnú nezamestnanosť mladých nemôže nikdy vyriešiť kontrakt s dvojročnou skúšobnou dobou, tzv. trvalá zmluva s konsolidačným obdobím, ktorú vláda vo februári do zákona zakomponovala. Skúšobná doba je inak vo Francúzsku od jedného do troch mesiacov, v ojedinelých prípadoch pol roka. "Meniť bolo treba priveľkú ochranu zamestnancov týkajúcu sa pracovnej výkonnosti," tvrdí. Vysokokvalifikovaní mladí ľudia mali totiž ťažkosti nájsť si zamestnanie, lebo tí, ktorí mali "bezpečný kontrakt" a nechcelo sa im pracovať, sa nemuseli báť, že ich zamestnávateľ vyhodí. Musel by platiť vysoké odstupné.
"Dva roky je dlhá doba. Pre mňa, s dvoma deťmi, bolo riskantné zobrať takú prácu a po dvoch rokoch nemať nič v rukách. Lebo dôvod na prepustenie sa vždy nájde," povedala rozhorčene pre Financial Times 26-ročná nezamestnaná Sema z Clichy-sous-Bois. Ako potvrdzuje prieskum verejnej mienky, hoci de Villepin hovorí o nepochopení zákona, proti spornej verzii sa postavilo 68 percent Francúzov.

Čo rieši nová úprava
Podľa terajšej úpravy "už nemá dochádzať pri skúšobnej lehote k diskriminácii podľa veku. Rovnako by sa táto lehota mala skrátiť", vysvetľuje Rhynesová. Zákon predpokladá podporu nižšie kvalifikovaných mladých ľudí vo veku 16 až 26 rokov alebo tých, ktorí bývajú v jednej zo 750 problémových mestských zón. Podľa súčasnej zmeny, ak zamestnávateľ prijme mladého človeka do trvalého pracovného pomeru, vláda mu sľubuje finančný stimul 400 eur mesačne v prvom roku a o polovicu nižší v druhom roku. V tomto roku by sa to malo dotknúť až 160 tisíc mladých.
"Nič to nevyrieši," povedal počas rozpravy minister sociálnych vecí Jean-Louis Borloo. Zmaestnávatelia už dali najavo, že s novým návrhom spokojní nie sú. "S takýmto víťazstvom budeme veľmi rýchlo porazenými," odkázal šéf asociácie zamestnávateľov Medef Laurence Parisot.
Pritom vláda zamieňa len spornú pasáž o CPE, ale nie zmluvu o novom zamestnaní (CNE), kde naďalej zostáva pre zamestnanca dvojročná skúšobná doba bez ohľadu na vek v podniku s 20 zamestnancami.
"Pre pracovný trh je doslova nezdravé mať dva systémy. Keď mladí majú síce možnosť zamestnať sa, ale s neistotou, zarábajú v priemere o 40 percent menej, a čo je hlavné, nemôžu si šetriť v dôchodkovom systéme tak ako tí, čo majú trvalé miesto," konštatuje expertka na pracovné právo Brigitte Rhynesová.
Aj ona, podobne ako ďalší analytici preto očakávajú, že štrajky ešte budú pokračovať. "Francúzsko by sa malo inšpirovať pracovným právom iných krajín," napísal Financial Times. Podľa neho nemôže jeden sociálny extrém zamieňať druhý protisociálny. A najmä v čase, keď sa situáciu snažia politici využiť v predvolebnom boji.

Doterajšie zmluvy vo Francúzsku

Contrat a durée indeterminée -- zmluva na trvalý pracovný pomer, len ojedinele ju dostanú mladí ľudia
Contrat a durée determinée a contrat de travail temporaire -- zmluvy na dočasný pracovný pomer
Contrat de qualification, d'adaptation, d'orientation -- nové formy kontraktov pre zamestnancov vedúce k získaniu certifikátu kvality v danom odbore
Contrat d'incitation a l'embauche, Contrats emploi solidarité či Contrat nouvelle embauche (CNE) -- ide o zmluvy na zníženie nezamestnanosti mladých s nevýhodnými pracovnými podmienkami
Zdroj: hn

01 - Modified: 2003-02-23 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Likvidácia bifenylov aj zo zdrojov UNIDO
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. máj 2024 23:20