StoryEditor

Západ alebo minulosť? Srbi si vyberali

21.01.2007, 23:00
Autor:
ČTKČTK

Vyše šesť a pol milióna srbských voličov včera rozhodovalo v predčasných parlamentných voľbách o ďalšom smerovaní krajiny. V hre boli najmä dve alternatívy: či bude Srbsko pokračovať v prozápadných reformách, alebo sa vráti k nacionalistickej minulosti.
Volebná účasť bola podľa prvých odhadov vyššia ako v roku 2003. Nezávislé Centrum pre slobodné voľby uviedlo, že by sa mohla vyšplhať až na 61 percent. To by podľa pozorovateľov nahrávalo do kariet prodemokratickým silám, pretože nacionalisti mali vždy lepšie výsledky pri nižšej volebnej účasti.
Hlavný súboj včera zviedli dve najväčšie politické strany -- demokrati prezidenta Borisa Tadiča a ultranacionalistickí radikáli Tomislava Nikoliča. Obom prieskumy predpovedali 30-percentný zisk hlasov voličov. To im však nestačí na parlamentnú väčšinu. O skutočnom víťazovi tak rozhodne až tretia strana v poradí -- konzervatívci súčasného premiéra Vojislava Koštunicu. Medzi najdôležitejšie témy predvolebnej kampane pri všetkých stranách bola kosovská otázka. Ani jedna strana nechce, aby juhosrbská provincia získala nezávislosť.
Volebné miestnosti sa otvorili o siedmej hodine ráno. Srbi mohli hlasovať až do ôsmej večer. Prvé volebné odhady mali byť známe včera pred polnocou.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 00:27