StoryEditor

Bol svedomím holokaustu

21.09.2005, 00:00

Známy lovec nacistických vojnových zločincov Simon Wiesenthal (96), rodák z Ukrajiny, ktorý prežil holokaust a viac ako 50 rokov sa venoval boju proti antisemitizmu a predsudkom, zomrel včera vo svojom dome vo Viedni.
"Myslím si, že sa naňho bude spomínať ako na svedomie holokaustu. Svojím spôsobom sa stal stálym zástupcom obetí holokaustu, odhodlaným priviesť páchateľov najstrašnejších zločinov pred súd," povedal o ňom zakladateľ Centra Simona Wiesenthala v Los Angeles rabín Marvin Hier.
Sám sa riadil heslom, že "môžeš prepáčiť zločiny namierené proti tebe, ale nie si oprávnený prepáčiť ich za druhých". Ako tvrdil, nacistom sa nesmie prepáčiť to, že beztrestne zabili milióny ľudí.
Sám prežil koncentračný tábor v Mauthausene. Počas druhej svetovej vojny stratil v koncentračných táboroch 89 príbuzných.
Vo Wiesenthalovom dokumentačnom centre sa počas jeho pôsobenia zhromaždilo až 6 000 spisov o pravdepodobných nacistických zločincoch, medzi nimi aj kompletný zoznam vedenia SS s 90-tisíc menami. Dovedna 3 000 prípadov nacistických zločincov riešil sám Wiesenthal. Pred súd sa mu podarilo dostať 1 100 nacistických vojnových zločincov.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
09. máj 2024 23:18