TASR/AP
StoryEditor

Porošenko oznámil prezidentskú kandidatúru, vo voľbách však nie je favoritom

29.01.2019, 13:30
Autor:
ČTKČTK
Ukrajinský prezident tiež vyhlásil, že Ukrajina podá o päť rokov prihlášku do Európskej únie.

Ukrajinský prezident Petro Porošenko bude v marcových prezidentských voľbách obhajovať svoj mandát. Očakávané oznámenie o kandidatúre obsahoval dnešný prezidentov prejav k účastníkom konferencie v Kyjeve.

Päťdesiattriročný politik, jeden z najbohatších ukrajinských podnikateľov, na konferencii tiež vyhlásil, že Ukrajina podá o päť rokov prihlášku do Európskej únie.

Porošenka vyniesla k moci v roku 2014 kyjevská vzbura proti politike proruského prezidenta Viktora Janukovyča, ktorý po prevrate ušiel do Ruska a nedávno bol na Ukrajine v neprítomnosti odsúdený na 13 rokov za vlastizradu a napomáhanie cudzej agresii.

Porošenko podľa prieskumov nie je vo voľbách favoritom, o druhé kolo bude pri hlasovaní 31. marca zrejme musieť súperiť. Bojovať bude s expremiérkou Juliou Tymošenkovou, ktorá prieskumy verejnej mienky vedie, a zrejme aj s obľúbeným hercom a zabávačom Volodymyrom Zelenským.

"Rozhodol som sa kandidovať ešte raz," povedal delegátom medzinárodnej konferencie prezident, ktorý bude post obhajovať na nasledujúcich päť rokov ako nezávislý kandidát. Cíti vraj hlbokú zodpovednosť "za osud krajiny, za svojich súčasníkov, za minulé i budúce pokolenia".

Porošenko povedal, že jeho krajina podá v roku 2024 prihlášku na vstup do EÚ. "A nie je pochýb o tom, že dostaneme a začneme plniť akčný plán členstva v NATO," dodal.

O víťazovi prezidentských volieb bude podľa Porošenka rozhodovať okrem iného vzťah s Ruskom, ktoré pred piatimi rokmi anektovalo ukrajinský Krym a ktoré Kyjev a jeho západní spojenci obviňujú z podpory donbaských vzbúrencov. "Téma vojny a mieru bude jednou z hlavných, pretože národ nebude voliť len prezidenta, ale aj vrchného veliteľa," konštatoval. "Mier s Ruskom samozrejme potrebujeme. Bude to studený mier, ale predsa len mier," zdôraznil.

Ukrajinský prezident sľúbil, že protikorupčný súd, ktorého vytvorenie je jednou z hlavných požiadaviek ukrajinských západných sponzorov, začne fungovať počas tohto roka.

Korupcia je jedným z najbolestnejších ukrajinských problémov a zároveň dôvodom silnej kritiky ukrajinskej opozície na adresu Porošenka. V celosvetovom rebríčku vnímania korupcie, ktorý dnes zverejnila medzinárodná organizácia Transparency International (TI), Ukrajina skončila na 120. mieste, o ktoré sa delí s Libériou, Malawi a Mali. Ešte horšie dopadlo Rusko, ktoré sa umiestnilo na 138. priečke rovnako ako Guinea, Irán, Libanon, Mexiko a Papua-Nová Guinea.

01 - Modified: 2024-05-03 20:15:56 - Feat.: - Title: Rusi využívajú slabú ukrajinskú obranu a tlačia na tri body. Ich zisk má strategický význam (mapa) 02 - Modified: 2024-05-03 10:03:43 - Feat.: - Title: Ukrajincom sa s obilím darí. Rusi sú na nich prikrátki aj vďaka dvom krajinám z Únie 03 - Modified: 2024-05-02 05:41:37 - Feat.: - Title: Jeden luxusný byt. Zelenskyj odvolal predstaviteľa tajnej služby, ktorého spájajú s korupciou 04 - Modified: 2024-05-01 20:50:11 - Feat.: - Title: Ukrajinský rezort diplomacie predstavil hovorkyňu vytvorenú umelou inteligenciou 05 - Modified: 2024-05-01 17:17:12 - Feat.: - Title: Útoky ruskej armády na východe Ukrajiny si vyžiadali ďalších päť obetí
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
03. máj 2024 22:16