StoryEditor

Discovery sa úspešne spojil s ISS

29.07.2005, 00:00
Krátko pred spojením s ISS raketoplán urobil unikátny manéver. Veliteľka Eileen Collinsová a pilot James Kelly prístroj k stanici najprv priblížili na vzdialenosť asi 200 metrov a potom nechali stroj pomaly sa otáčať o 360 stupňov okolo svojej osi.

Americký raketoplán Discovery, pilotovaný kapitánkou Eileen Collinsovou, sa včera popoludní spojil s Medzinárodnou vesmírnou stanicou (ISS). Krátko pred spojením raketoplán urobil unikátny manéver. Veliteľka Eileen Collinsová a pilot James Kelly prístroj k stanici najprv priblížili na vzdialenosť asi 200 metrov a potom nechali stroj pomaly sa otáčať o 360 stupňov okolo svojej osi. Dvojčlenná posádka ISS počas otočky raketoplán vyfotografovala zo všetkých strán, aby sa zistili prípadné závažné poškodenia vonkajšieho plášťa počas utorňajšieho štartu. Astronauti Sergej Krikaľov a John Phillips snímkovali raketoplán digitálnymi kamerami s teleobjektívmi. Obaja mali na túto činnosť 93 sekúnd, pretože toľko trvala obrátka. Fotografie pošlú na Zem prostredníctvom palubného počítača. Návrat Discovery na Mys Canaveral je plánovaný na 7. augusta v dopoludňajších hodinách. Posádka uskutoční dva výstupy do vesmíru.
Zrejme pôjde o posledné podobné stretnutie na dlhý čas. Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) sa rozhodlo, že pozastavuje ďalšie lety raketoplánov, pokiaľ sa nevyriešia všetky príčiny, prečo sa počas utorňajšieho štartu poškodila vonkajšia izolácia raketoplánu.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
11. máj 2024 15:23