StoryEditor

Irán spustil jadrový program

09.08.2005, 00:00
Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE) včera potvrdila, že Irán obnovil jadrové aktivity pozastavené na základe dohody s Európskou úniou.

Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE) včera potvrdila, že Irán obnovil jadrové aktivity pozastavené na základe dohody s Európskou úniou. Zapečatené časti procesu spracovania uránu však podľa nej ostali nedotknuté. Generálny riaditeľ MAAE Mohamed El Baradei informoval, že Irán začal v závode pri meste Isfahan s prvou fázou konverzie koncentrátu uránovej rudy na plyn, ktorý môže použiť pri obohacovaní uránu. S touto aktivitou Irán začal po tom, ako dnes MAAE v zariadení nainštalovala pozorovacie kamery, avšak skôr, ako agentúra uskutočnila ich skúšky, ktoré zvyčajne trvajú 24 hodín od inštalácie.
Irán bude mať nového hlavného vyjednávača na jadrových rokovaniach. Podľa agentúry IRNA nahradí Hasana Roháního bývalý šéf štátneho rozhlasu a televízie Alí Larídžání - konzervatívec s blízkymi vzťahmi s najvyšším vodcom ajatolláhom Alím Chameneím. Larídžání bude odteraz viesť jadrové rokovania Iránu s EÚ.
Irán včera zároveň obnovil proces spracúvania uránu vo svojom jadrovom komplexe pri Isfaháne. Islamská republika tak urobila krok, v dôsledku ktorého sa zrejme stane predmetom rokovania na pôde Bezpečnostnej rady OSN a hrozí jej uvalenie sankcií. "Zariadenie na spracovanie uránu v Isfaháne začalo svoje aktivity pod dohľadom MAAE (Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu)," informoval pred novinármi Muhammad Saídí, zástupca šéfa iránskej Organizácie pre atómovú energiu.
V komplexe pri Isfaháne už inšpektori MAAE nainštalovali monitorovacie kamery, prostredníctvom ktorých bude OSN dohliadať na priebeh tamojších jadrových aktivít. "Je to vzrušujúce, do poslednej chvíle som neveril, že by k tomu mohlo dôjsť, teraz som však veľmi šťastný," povedal iránsky jadrový vedec, ktorý si neželal byť menovaný.
Teherán tiež medzitým doručil svoju oficiálnu odpoveď na návrhy EÚ, ktorých cieľom bolo vyriešiť iránsku jadrovú krízu, informovali európske diplomatické zdroje. Diplomati však odmietli zverejniť obsah listu, doručeného veľvyslancom Británie, Nemecka a Francúzska.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
16. máj 2024 20:00