StoryEditor

Elektrošoky a dusenie. Poručík zverejnil tajne natočené videá z väzenia, kde Madurov režim mučí vojakov

21.03.2019, 09:30
Autor:
ČTKČTK
Ronald Dugarte uviedol, že zažil šesť mesiacov teroru.

Poručík venezuelskej armády, ktorý nedávno emigroval, zverejnil tajne natočené videá z väznice, kde režim prezidenta Nicolasa Madura zadržiava a mučí vojakov. Poručík Ronald Dugarte uviedol, že v armáde zostávajú mnohí lojálni Madurovi len preto, že sa boja o svoje rodiny.

Brutálne potláčanie opozície odsúdila v stredu zo Ženevy aj komisárka OSN pre ľudské práva Michelle Bacheletová, ktorej prejav vysielala aj venezuelská štátna televízia, ktorá ho však prerušila, keď Bacheletová začala hovoriť o represiách.

"Jeden väzeň mi rozprával, ako dostával elektrošoky do rôznych častí tela a ako ho dusili igelitovým vrecúškom," povedal Dugarte, prečo sa rozhodol natočiť skrytou kamerou väznicu tajnej služby v Caracase.

Šesť mesiacov teroru

Opísal tiež, že počul, ako väzni pri mučení kričia bolesťou. Na videách, ktoré zverejnil, sú okrem iného plukovník Jhonny Mejias Laya, zatknutý tento rok vo februári, a kapitán Juan Caguaripano, ktorý už v lete 2017 viedol vzburu v kasárňach na severe krajiny.

"Videl som šesť mesiacov teroru," uviedol Dugarte, ktorý pracoval pre kontrarozviedku. Dodal, že sa snažil väzňom pomáhať, čím riskoval život. Nakoniec utiekol a vzal so sebou natočené videá, ktorá teraz zverejnil.

Urobil tak prostredníctvom videokonferencie, ktorú organizovala z Washingtonu Organizácia amerických štátov (OAŠ). Zúčastnil sa jej aj generálny tajomník OAS Luis Almagro a šéfka pražského inštitútu CASLA Tamara Sujúová.

Vojaci sa boja o svoje rodiny

Dugarte uviedol, že nespokojnosť vo venezuelskej armáde s Madurovým režimom je veľká. "Mnohí kolegovia sa boja, majú strach, že režim ublíži ich rodinám," vysvetlil poručík, ktorý je jedným z tisícky vojakov, ktorí utiekli z Venezuely za posledný mesiac. Potvrdil tiež, že vo venezuelskej kontrarozviedke velia kubánski agenti.

Vážne porušovanie ľudských práv vo Venezuele odsúdila aj Bacheletová, ktorá informovala o nedávnej návšteve misie svojho úradu vo Venezuele.

Prenasledovanie opozície Madurovým režimom podľa Bacheletovej zosilnelo tento rok. V januári parlament ovládaný opozíciou neuznal nový Madurov prezidentský mandát kvôli neslobodným voľbám a šéf parlamentu Juan Guaidó zložil prísahu ako dočasný prezident, ktorého uznalo 60 krajín, vrátane USA.

Bacheletová opísala aj vážnu humanitárnu krízu vo Venezuele a pripustila, že ju môžu ešte zhoršiť americké ekonomické sankcie. Zdôraznila však, že "devastujúca ekonomická a sociálna kríza" začala vo Venezuele už dávno pred tohtoročným januárom, kedy USA ropné sankcie zaviedli.

Ako špeciálne jednotky vraždia civilistov

Komisárka OSN hovorila aj o vraždách priaznivcov opozície, ktoré vykonávajú špeciálne jednotky polície (FAES). Len v januári podľa Bacheletovej zavraždili 37 ľudí v chudobných štvrtiach Caracase.

"Vraždy vykonala FAES v domoch v Caracase a režim potom informoval o úmrtiach pri stretoch demonštrantov s bezpečnostnými zložkami v uliciach," uviedla čilská exprezidentka Bacheletová, podľa ktorej bolo takto vlani zavraždených 205 ľudí.

Poručík Dugarte tiež potvrdil, že režim zadržiava a vraždí svojich odporcov v tajných centrách, ktoré ovládajú polovojenské jednotky Madurových priaznivcov. Uviedol, že jednotky boli vycvičené a vyzbrojené kontrarozviedkou.

01 - Modified: 2024-04-24 05:37:03 - Feat.: - Title: Venezuelský prezident oznámil návrat úradu OSN pre ľudské práva 02 - Modified: 2024-04-17 21:09:36 - Feat.: - Title: USA obnovujú ropné sankcie proti Venezuele, nečakajú férové voľby 03 - Modified: 2024-04-16 08:39:39 - Feat.: - Title: OSN vyzýva Venezuelu a Guyanu, aby sa vyhli eskalácii napätia v spore o ropu 04 - Modified: 2024-04-12 16:58:28 - Feat.: - Title: Predstavitelia USA rokovali s Venezuelčanmi o prezidentských voľbách. Rozhodnú o sankciách 05 - Modified: 2024-04-04 07:31:47 - Feat.: - Title: Maduro obvinil USA z budovania tajných základní v regióne Esequiba, na ktorý si Venezuela robí nárok
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
28. apríl 2024 07:05