StoryEditor

Šance na vládnutie rastú oranžovým

29.03.2006, 00:00
Podoba koalície závisí najmä od Juščenka a jeho okolia. Menšia časť okolia prezidenta z biznismenov si nežiada obnovu oranžovej koalície a skôr je za spojenectvo so Stranou regiónov. Bol by to zväzok veľkokapitálu.

Opozičná Strana regiónov zvýšila svoj náskok v priebežnom poradí nedeľných parlamentných volieb na Ukrajine. Po zrátaní vyše 83 percent zápisníc okrskových volebných komisií včera večer stúpla jej podpora už na 30,6 percenta. Druhý Blok Julije Tymošenkovej (BJUT) získal 22,4 percenta a tretí proprezidentský blok Naša Ukrajina 15 percent hlasov. Znížený prah pre vstup do parlamentu (tri percentá) zatiaľ zvládlo iba päť zo 45 účastníkov volieb.
Pomalé zverejňovanie výsledkov pokračovalo celý včerajší deň. "Možno to hodnotiť ako zámerné konanie v prospech určitých politických síl," kritizoval prezident Viktor Juščenko nezvyčajné meškanie so zverejnením výsledkov najmä v desiatich regiónoch na prevažne ruskojazyčnom východe a juhu Ukrajiny, kde dominuje Strana regiónov, ale aj v iných piatich regiónoch vrátane Kyjeva.
Nehľadiac na sčitovanie hlasov už sa rozbehli rokovania o podmienkach budúcej povolebnej koalície. Juščenko sa postupne stretol s volebnými lídrami subjektov na prvých štyroch miestach. Podoba budúcej koalície zostáva otvorená, za najpravdepodobnejšiu sa však považuje oranžová. BJUT a Naša Ukrajina môžu mať spolu so socialistami, ktorí tiež podporovali Juščenka v oranžovej revolúcii, stabilnú pozíciu na vládnutie. Závisí to najmä od ich dohody a prekonania vzájomných rozporov.
Šéf Strany regiónov Viktor Janukovyč povedal, že na stretnutí s Juščenkom sa nerozprávalo o konkrétnom zložení budúcej koalície. "Prezident má záujem, aby na Ukrajine bola stabilná situácia," vyhlásil. Regióny však tiež majú záujem byť súčasťou koalície a po voľbách už nevylučujú spoluprácu so žiadnou stranou a blokom v parlamente.
"Podoba koalície závisí najmä od Juščenka a jeho okolia. Menšia časť okolia prezidenta z biznismenov si nežiada obnovu oranžovej koalície a skôr je za spojenectvo so Stranou regiónov. Bol by to zväzok veľkokapitálu," povedal pre HN politológ a vedúci centra Sociovymir Volodymyr Polochalo. Väčšia, no menej vplyvná časť okolia hlavy štátu súhlasí so založením oranžovej koalície. Šance na vznik prvej alebo druhej koalície sú podľa neho vyrovnané, aj keď sa spolu s inými politológmi prikláňa k oranžovej koalícii.
"Koalícia s inými silami by bola pre Našu Ukrajinu politickou samovraždou," tvrdí vedúci Medzinárodného inštitútu demokracie Serhij Taran. Podľa predsedu centra politických štúdií Penta Volodymyra Fesenka však Našej Ukrajine teraz nevyhovuje podpísanie koaličnej dohody podľa podmienok Tymošenkovej. "Bola by to pre nich kapitulácia," dodal. Ako odpoveď na očakávanie voličov však môžu čoskoro podpísať symbolické vyhlásenie o koalícii. Riaditeľ centra sociálnych štúdií Sofija Andrij Jermolajev sa zasa obáva novej politickej vojny medzi oranžovými.
"Zložité a protirečivé rokovania o koalícii neprinesú žiadny výsledok," dodal expert.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
11. máj 2024 22:47