StoryEditor

Bush nám otvoril dvere

28.11.2006, 23:00
Prezident Spojených štátov George W. Bush včera v estónskom Tallinne prvýkrát pripustil zmiernenie tvrdej americkej vízovej politiky.

Víza do USA pre Slovákov a obyvateľov ďalších nových krajín EÚ sa môžu stať v blízkom čase minulosťou. Prezident Spojených štátov George W. Bush včera v estónskom Tallinne prvýkrát pripustil zmiernenie tvrdej americkej vízovej politiky. "Teší ma, že môžem oznámiť, že budem spolupracovať s Kongresom a našimi medzinárodnými partnermi na úpravách bezvízového programu," vyhlásil Bush.
Zmena by viedla k zrušeniu turistických víz (tie sú na 90 dní v USA). "Nie je to však záležitosť, ktorá sa do praxe dostane za pár dní. Legislatívny proces v Spojených štátoch nie je jednoduchý, zrušenie víz môže trvať aj dva roky," hovorí veľvyslanec SR v Spojených štátoch Rastislav Káčer.
Takýto krok však podmieňujú viaceré kritériá. "Jedným zo základných je to, aby počet odmietnutých žiadostí o turistické vízum nepresiahol tri percentá," dodáva Káčer. Dnes neuspeje pri vybavovaní víz takmer každý piaty žiadateľ zo Slovenska. Ani s tým však nemusí byť vážny problém - Spojené štáty sa namiesto prísnej imigračnej politiky mienia viac zamerať na bezpečnostnú spoľahlivosť krajín, odkiaľ pochádzajú žiadatelia. Keďže sme členmi EÚ aj NATO, malo by nám to iba uľahčiť situáciu.
Spojené štáty majú aj ďalšie požiadavky. Krajinu hodnotia podľa toho, koľko jej občanov vycestuje do Ameriky a zostane tam po vypršaní víz. Koľko Slovákov vyhostili pre tieto dôvody zo Spojených štátov sa nám nepodarilo zistiť. Podľa Káčera je to však menej ako Poliakov, "ktorí sú v tomto najhorší".
Američania majú bezvízový styk s 27 krajinami pri obchodných alebo turistických cestách na najviac 90 dní. Z nich je 15 členmi EÚ. Zo starých členov víza potrebuje len Grécko, z nových členských krajín nepotrebujú víza do Spojených štátov iba Slovinci.
Samozrejme, že zmena bezvízovej politiky bude sprevádzať prísnejšia bezpečnostná politika. "Chceme, aby k nám ľudia cestovali. Musíme vedieť, kto k nám prichádza a kedy odchádza," dodal Bush.
Iniciatívu amerického prezidenta náš rezort diplomacie víta. Vízovú povinnosť totiž vníma ako jediný otvorený problém v bilaterálnych vzťahoch so Spojenými štátmi.
"Je to veľmi dôležitý posun. Bushova administratíva prvýkrát vyjadrila ochotu spolupracovať s Kongresom na novej legislatíve v oblasti vízovej politiky," dodáva Káčer. Zároveň zhodnotil, že je to pozitívny výsledok dlhodobého politicko-diplomatického tlaku krajín únie za zrušenie vízovej povinnosti.

01 - Modified: 2003-04-14 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Lašák postupuje ďalej, Staňa je voľný 02 - Modified: 2003-04-14 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Púchov v pohárovej odvete favoritom
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
13. máj 2024 03:42