StoryEditor

Česko bude rokovať na vlastnú päsť

31.08.2005, 00:00

Česká republika prestane brať ohľad na Poliakov a ďalších nováčikov Európskej únie a začne -- minimálne v otázkach týkajúcich sa voľného pohybu pracovných síl -- rokovať sama za seba. "Vláda zamýšľa rokovať o zrušení prechodného obdobia bez ohľadu na ostatných," povedal premiér Jiří Paroubek v pondelkovom prejave k českým veľvyslancom, ktorí sa zišli na pravidelnej porade v Prahe.
Nová rokovacia stratégia vlády má ale viacero prekážok, na ktoré upozorňujú tak opoziční občianski demokrati, ako aj analytici. Podľa niektorých Česko napríklad riskuje, že "len málo nádejnou sóloakciou" nahnevá EÚ i svojich stredoeurópskych partnerov.

Stávka na štatistiku
Prechodné obdobie, ktoré znemožňuje hľadať si prácu v zahraničí, vyvoláva u ľudí dojem, že sú v únii občanmi druhej kategórie, tvrdí premiér. Je preto potrebné reštrikcie -- aspoň pre Čechov -- zrušiť.
Presvedčiť čo najviac "starých" krajín Európskej únie, aby k 30. aprílu budúceho roku prechodné obdobie revidovali, chce Paroubek jednoducho: na cestách do zahraničia bude ukazovať tabuľky s nízkym počtom Čechov, ktorí pracujú v tých krajinách únie, kde je to povolené. To znamená v Británii, Írsku či Švédsku.
"Chceme využiť politickú argumentáciu a štatistické údaje, ktoré dokazujú, že Česká republika nepredstavuje žiadne riziko," povedal premiér. "Napríklad Poliaci sú podľa štatistických údajov oveľa flexibilnejší než Česi," dodal.

Šanca či nebezpečenstvo?
"V úmysle predsedu vlády vidím dva hlavné problémy," upozornil Petr Zahradník, expert Českej sporiteľne na problematiku EÚ.
Napriek tomu, že podľa neho by bolo možné vymenovať veľa argumentov, prečo práve Čechov do Nemecka či Talianska na pracovný trh pustiť, na staré krajiny únie to s najväčšou pravdepodobnosťou platiť nebude.
"Ide o spoločné problémy väčšiny nováčikov únie a preto nie je dobré rokovať na vlastnú päsť," povedal Zahradník. "Keď už chce Česko zdôrazňovať, že v tejto veci zohráva jednu z najmenej rizikových úloh, bolo by taktickejšie spojiť sa aspoň s niekým ďalším, hoci s Pobaltím. Inak si môžeme ako nová, neskúsená a relatívne malá krajiny v únii narobiť dosť problémov."
To, že je snaha vlády prinajmenšom nereálna, si myslí i politologička Markéta Pitrová z Fakulty sociálnych štúdií Masarykovej univerzity v Brne. "Bez ohľadu na legitimitu pokusu o odstránenie prechodného obdobia sa domnievam, že aktivita takéhoto typu bude zo strany Európskej únie jednoznačne odmietnutá," tvrdí.
Naopak, istú šancu na úspech dáva Paroubkovi Petr Drulák z Ústavu medzinárodných vzťahov v Prahe. "Za skúšku to určite stojí," hovorí. "V Európskej únii hrá aj tak každý sám za seba."

Rozdelení politici
Názory na novú vládnu stratégiu sa rôznia i medzi politikmi. Kým predseda Výboru pre európske záležitosti Pavel Svoboda (US-DEU) zmenu jednoznačne privítal, europoslanec a tieňový minister zahraničia za ODS Jan Zahradil ju označil len za Paroubkovo "ďalšie plesnutie do vody".
"Koordinácia medzi novými krajinami doteraz k ničomu neviedla, a tak je na čase zvoliť si iný prístup," povedal Svoboda.
"Ide len o ďalšiu nereálnu deklaráciu," vyslovil sa Zahradil. "Pán premiér by urobil lepšie, keby sa najskôr poradil s predchodcami. Potom by vedel, že Česká republika nemá absolútne žiadne nástroje, ako niečo takéhoto dojednať."

O čom hovoril Paroubek na porade veľvyslancov tohto roku
-- Vláda je "proeurópska" napriek spomaleniu ratifikácie európskej ústavy.
-- Európska únia musí byť pre Čechov viac hmatateľným nie abstraktná.
-- Nový priestor pre české aktivity sa otvára v Rusku, Japonsku a Číne.
-- EÚ by mala začať prístupové rokovania s Chorvátskom.
-- Za krach rokovaní o finančnej perspektíve EÚ na roky 2007 až 2013 môže britský premiér Tony Blair -- "nechcel sa dohodnúť".

O čom hovoril Gross na porade veľvyslancov v roku 2004
-- Referendum o euroústave bude spolu s parlamentnými voľbami v roku 2006
-- Turecko by malo mať "európsku budúcnosť".
-- Zahraničná politika bude zohľadňovať najmä české národné záujmy.
-- USA sú pre Česko ako člena EÚ "rodinnými priateľmi".
-- ČR sa sústredí na vzťahy so susedmi -- na Vyšehrad, Balkán, Kosovo, Blízky východ, Irak a Afganistan.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
12. máj 2024 12:54