StoryEditor

Koloniálne cnosti v školských osnovách

04.12.2005, 23:00

Žiaci vo Francúzsku sa budú možno onedlho učiť, že krajina galského kohúta zohrala vo svojich bývalých kolóniách "pozitívnu úlohu". Rozhodli o tom poslanci francúzskeho parlamentu, keď veľkou väčšinou hlasov odmietli iniciatívu opozície na vyradenie tejto formulácie zo zákona. V právnej úprave o repatriovaných Francúzoch zo severnej Afriky a Pobrežia Slonoviny z februára tohto roka sa objavil pozmeňovací návrh, ktorý by mal v učebnej látke o koloniálnej minulosti Francúzska poukázať na to, že Paríž údajne prispel k hospodárskemu a ku kultúrnemu zveľaďovaniu niekdajších obsadených území.
Neskorá reakcia socialistov
Kontroverzný poslanec Christian Vanneste z vládnej UMP (Únia za ľudové hnutie) predložil predmetný text v posledný februárový piatok popoludní pred takmer prázdnym parlamentom. V schválenej verzii formulácie sa hovorí o " pozitívnej úlohe, ktorú zohralo Francúzsko vo svojich zámorských územiach, a predovšetkým severnej Afrike". Text prešiel oboma komorami parlamentu. Christian Vanneste patrí v krajine k politikom, ktorí predstavujú pochybnú spojku medzi vládnou republikánskou pravicou a extrémistickým Národným frontom. V minulosti sa zviditeľnil homofóbnymi vyhláseniami a viacerí pozorovatelia usudzujú, že spolu s ďalšími členmi UMP v skutočnosti obhajuje v parlamente záujmy extrémnej pravice, ktorá nemá v dôsledku väčšinového volebného systému v Národnom zhromaždení ani jedného poslanca. Poslanec je zároveň členom extrémne pravicového think-thanku Club de l´Horloge, v ktorom spolu s prominentnými ideológmi a intelektuálmi extrémnej pravice Gollnischom a Martinezom "ponúka nové myšlienky pre pravicu". Líder socialistickej opozície Jean-Marie Ayrnault sa dnes rozčuľuje nad tým, že zákon fakticky prešiel. Priznáva, že socialisti počas hlasovania v sále neboli prítomní. Aj napriek tomu však v súčasnosti spolu s liberálmi z vládnej strany UDF (Únia za francúzsku demokraciu) žiadajú stiahnutie textu. "Naša iniciatíva nie je vyrovnávanie si politických účtov. Žiadame vládu, aby nerozohrávala koloniálne vojny," uviedol Ayrnault. Kým liberáli v súvislosti s textom hovoria o "provokácii", socialisti ho označujú "za historický anachronizmus". Opozícia odmieta, aby nový zákon rehabilitoval "staré dobré koloniálne časy a posúval Francúzsko k historickej chybe".

Diplomatické napätie
Francúzsky premiér Dominique de Villepin patrí ku generácii Francúzov, ktorí museli opustiť severnú Afriku po oslobodzovacích vojnách. Elyzejský a Matignonský palác sa zatiaľ do debaty medzi poslancami nezapojili, kým na opačnom brehu Stredozemného mora vyvolala búrku nespokojnosti. Alžírsky prezident Abdelazíz Buteflika už v lete inkriminovaný text označil za "slepý návrat k revizionizmu". V prípade, že vládna pravica nakoniec iniciatívu opozície odmietne, bude podľa socialistov ohrozený aj podpis dohody o priateľstve medzi Francúzskom a Alžírskom, ktorú majú obe krajiny podpísať na budúci rok. Francúzsky prezident Jacques Chirac minulý pondelok v Barcelone na stretnutí Euromedu vyslovil presvedčenie, že dohoda, ktorá fakticky ukončí napätie medzi oboma krajinami, bude podpísaná a ratifikovaná. Jeho alžírsky kolega, ktorý je v súčasnosti hospitalizovaný v parížskej nemocnici, sa zatiaľ nevyjadril. I keď v krajine neexistujú oficiálne učebné osnovy, iba orientačné materiály na výučbu histórie, francúzski poslanci dnes odmietajú diskutovať o období od roku 1830, keď Karol X. obsadil Alžírsko, až po tragický koniec koloniálneho panstva v tejto severoafrickej krajine v roku 1963. Uprednostňujú skôr francúzsko-francúzsku debatu, čo podľa politických pozorovateľov celkom určite vyvolá ohlasy v severnej Afrike.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
12. máj 2024 03:09