StoryEditor

Americká predvolebná kampaň odkrýva korupciu

02.03.2006, 23:00
Hoci sa voľby do americkej Snemovne reprezentantov, tretiny senátorov a mnohých guvernérov uskutočnia až v novembri, nemilosrdná kampaň sa už začala a zároveň odkryla ďalšie korupčné aféry najmä republikánov.

Hoci sa voľby do americkej Snemovne reprezentantov, tretiny senátorov a mnohých guvernérov uskutočnia až v novembri, nemilosrdná kampaň sa už začala a zároveň odkryla ďalšie korupčné aféry najmä republikánov.

Priveľké zisky
Republikánska strana v prvý mesiac malého volebného roka vyzbierala až 13,7 milióna dolárov, čo je jeden z najdynamickejších štartov. Ide o najväčšiu sumu od začiatku veľkého volebného roka 2004, keď sa odohral ostro sledovaný súboj medzi prezidentom Georgeom W. Bushom a jeho demokratickým vyzývateľom Johnom Kerrym. Koncom minulého mesiaca mala Republikánska strana k dispozícii na volebnú kampaň 39 miliónov dolárov, čo bolo dva razy toľko ako mali demokrati. Za celý uplynulý rok sa strane od sponzorov podarilo získať extra 101,5 milióna dolárov, čo bol tiež dvojnásobok sumy, ktorú dostali demokrati. Celkovo však mali republikáni na účte šesťkrát viac než opozícia. Zároveň je zrejmé, že sa republikáni zmietajú v čoraz väčších korupčných a klientelistických škandáloch.

Úplatky kongresmanov
Čoraz viac popredných republikánskych politikov je zapletených do škandálov, ktoré zaváňajú korupciou. Najnovšie vplyvný senátor Arlen Specter čelí obvineniu, že pomohol presmerovať takmer 50 miliónov dolárov z rozpočtu Pentagónu na projekty spojené s manželom jednej zo svojich najdôležitejších poradkýň. Za posledné štyri roky Specter pomohol trinásťkrát v projektoch v objeme 48,7 milióna dolárov pre šesť klientov reprezentovaných lobistom Michaelom Hersonom. Klienti zaplatili Hersonovi takmer 1,5 milióna v legálnych poplatkoch, píše denník USA Today s odvolaním sa na federálne záznamy. Hersonova manželka Vicki Siegelová Hersonová je pritom legislatívnou asistentkou senátora. Aj samotná Siegelová je bývalou lobistkou pre zbrojné firmy a pre Spectera pracuje od roku 1999.
Populárny senátor John McCain už roky bojuje proti praxi, aby senátori mali možnosť priamo ovplyvňovať rozdeľovanie rozpočtových prostriedkov. V minuloročnom federálnom rozpočte sa takto rozdelilo až 47,4 miliardy dolárov. Specter sa však bráni, že nevedel o tom, že financie putujú pre klientov manžela jeho asistentky. Tvrdí, že všetky projekty boli kľúčové pri vojne proti terorizmu.
Ďalším hriešnikom je bývalý kongresman Randy Cunningham, taktiež republikán. Štátny zástupca žiada až 10-ročný trest za jeho "šokujúcu zradu voči verejnej dôvere, keď prijímal úplatky". "Cunningham využil svoj imidž vojnového hrdinu, aby sa dostal do Kongresu a v Kongrese využil svoj úrad, aby zbohatol," hovorí sa v stanovisku prokuratúry. Desaťročný trest je pritom najväčšou možnou sadzbou v prípade korupcie. Minulý rok 64-ročný Cunningham opustil lavice zákonodarného zboru po tom, čo sa priznal, že prijal úplatky v celkovej hodnote až 2,4 milióna dolárov - vrátane Roll-royce, jácht, domov a antického nábytku. Verdikt v procese s bývalým pilotom námorníctva by mal padnúť práve dnes.

Abramoffova kauza
Hneď niekoľko lídrov republikánov je zapletených v škandáloch okolo Jacka Abramoffa, vplyvného washingtonského lobistu obvineného z komplotu, sprenevery, daňového podvodu a celá aféra zaváňa politickou korupciou. Točili sa v nej desiatky, ba stovky miliónov dolárov. Po dohode s ministerstvom spravodlivosti sa priznal ku korumpovaniu zákonodarcu. Aj v jeho prípade malo dôjsť k vyneseniu rozsudku v marci, teraz však jeho advokáti žiadajú odloženie. Pritom Abramoffova kauza stiahla so sebou mnoho zvučných politických mien. Jeho dobrý priateľ - známy kongresman a Bushov dôverník Tom DeLay, momentálne čelí obvineniam v Texase.
Hocako, napriek korupčným aféram sa republikánska strana zatiaľ nemusí obávať veľkého poklesu preferencií. Tie zatiaľ padajú skôr samotnému prezidentovi Bushovi, aj to najmä pre vysoké výdavky na vojenské účely v súvislosti s Irakom. Pravdaže, s blížiacim sa dátumom volieb bude rásť tlak zo strany tlače, aby sa aféry prešetrili. Ak sa to republikánom nepodarí, môže to mať pre nich neblahé dôsledky.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. máj 2024 09:24