StoryEditor

Gaza zažila boj. Futbalový

13.05.2009, 00:00

Reportér arabského rozhlasu Al-Aksá opisoval udalosti tak dramaticky, ako keby komentoval finále futbalových majstrovstiev sveta, alebo prinajmenšom z (budúceho) palestínsko-izraelského zápasu. Ale pred niekoľkými dňami sa naozaj odohrala neobyčajná športová udalosť -- po skončení izraelskej vojenskej akcie v Gaze sa miestny športový život začal prebúdzať k životu. Tisíce športových fanúšikov sa dočkali finále futbalovej pohárovej súťaže Športová jednota. Podľa tradície zápas usporiadali na štadióne Palestína v Gaze, hoci do finále sa dostali dva kluby z konkurenčného Rafahu -- SK Rafah a Sabab Rafah.

Ich fanúšikovia narobili v hlavnom meste pásma Gazy poriadny rozruch. Na mestské derby sa z Rafahu vydalo už dopoludnia všetkých dvadsať autobusov premávajúcich v meste, o iných dopravných prostriedkoch ani nehovoriac. Pred začiatkom zápasu sa hľadisko štadióna úplne naplnilo. Medzi tisícami divákov bol aj minister radikálneho vládneho hnutia Hamas pre šport Basam Naím, ale napríklad aj syn premiéra Hamasu Ismaíla Haníju. O tom, že futbal spája aj najpresvedčenejších stúpencov znepriatelených palestínskych strán, svedčí aj to, že vedľa nich sedeli členovia opozičného hnutia Fatah. Ba čo viac, mladý Haníja pristúpil k mikrofónu a pozval jedného z lídrov Fatahu Džibrila Radžuba, ktorý po príchode vlády Hamasu odišiel na západný breh Jordánu, aby sa vrátil do Gazy. V čase vlády Fatahu v Gaze bol Radžub vedúcim vnútornej bezpečnostnej služby a mnoho členov Hamasu ho obviňuje zo zodpovednosti za ich zatknutie. Teraz Radžub zastáva funkciu predsedu Palestínskeho futbalového zväzu.

Nie je teda vylúčené, že derby bude mať aj politické dôsledky. Pozvanie Radžuba totiž nebolo výsledkom okamžitého rozmaru. Radžub vraj prechováva veľmi dobré osobné vzťahy s mladým Hanijom, ktorý sa usiluje o to, aby ho pozvali do zmierovacej komisie medzi Hamasom a Fatahom. Aj futbal môže teda prispieť k dohode medzi úhlavnými nepriateľmi.

A ak niekoho zaujíma aj výsledok derby -- v riadnom hracom čase sa zápas skončil nerozhodne 1:1, jedenástky kopal lepšie Sabab a zvíťazil 4:3.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
03. máj 2024 21:19