StoryEditor

Na životoch bielych nezáleží, napísala profesorka. Univerzita ju za to povýšila

28.06.2020, 00:00
Autor:
jvajva
Univerzita zdôraznila, že obhajuje právo akademikov na vlastný názor.

Profesorka indického pôvodu z britskej univerzity v Cambridgi Priyamvada Gopalová čelí vyhrážkam kvôli aktivite na sociálnych sieťach. Napísala na Twitter, že "na živote bielych nezáleží".

Výrok zdôvodnila tým, že byť biely nie je samo o sebe kritériom, aby na živote človeka záležalo. Univerzita zdôraznila, že obhajuje právo akademikov na vlastný názor a na výhrady kritikov zareagovala tým, že Gopalovej miesto čiastočného úväzku ponúkla plný úväzok.

"Na bielych životoch nezáleží. Ako na bielych. Zrušte belošstvo," napísala 51-ročná profesorka na Twitteri v reakcii na udalosť, kedy pri stretnutí anglickej Premier League preletelo pri zápase Manchestru City s Burnley nad štadiónom lietadlo s nápisom "White Lives Matter ".

Stalo sa tak po tom, čo hráči pred výkopom podporili hnutie Black Lives Matter pokľaknutím na trávnik. Lietadlo s transparentom objednali fanúšikovia Burnley. Vedenie klubu ho ostro odsúdilo a za svojich priaznivcov sa ospravedlnilo.

Twitter po niekoľkých hodinách príspevok profesorky zmazal. Gopalová ho však na sociálnu sieť napísala znova. "Znovu to zopakujem. Na bielych životoch nezáleží. Ako na bielych," napísala. Twitter však aj druhý príspevok po krátkej dobe zmazal.

Medzitým ho však začali zdieľať stovky ľudí a jej slová sa tak rozšírili. Gopalovoú potom zavalila vlna kritiky. Podľa spravodajského portálu britského denníka Daily Mail profesorka dostala niekoľko vyhrážok smrťou.

Cambridgská univerzita sa však za ňou postavila. "Univerzita obhajuje právo svojich akademikov vyjadrovať v súlade s právom svoje názory, ktoré môžu ostatní považovať za kontroverzné," uviedla univerzita v Cambridgi na Twitteri. V príspevku tiež odsúdila vyhrážky, ktorým akademička teraz čelí.

Vznikla tiež petícia s názvom "Fire Cambridge Professor for Racism", ktorá po vedení univerzity požaduje okamžité prepustenie pedagogičky kvôli rasizmu.

Univerzita však urobila pravý opak - Gopalovú v stredu povýšila. Namiesto čiastočného úväzku jej vedenie ponúklo plný úväzok.

"Chcela by som tiež objasniť, že si za svojimi tweetmi stojím. Zmazal ich Twitter, nie ja," uviedla profesorka, ktorá sa zaoberá americkou literatúrou a štúdiami rodu a feminizmu.

01 - Modified: 2024-04-27 09:56:02 - Feat.: - Title: Žiadne ospravedlnenie pre zneužívanie. V Austrálii sa konali protesty proti násiliu páchanom na ženách 02 - Modified: 2024-04-25 14:04:00 - Feat.: - Title: PS odmieta využívanie druhého piliera na štátne investície, tvrdí Šimečka a hrozí protestami 03 - Modified: 2024-04-23 12:47:06 - Feat.: - Title: Protesty za Gazu zachvacujú americké univerzity, polícia masívne zatýka 04 - Modified: 2024-04-18 14:04:40 - Feat.: - Title: Miliardový projekt mosta medzi Sicíliou a pevninou naráža na protesty miestnych obyvateľov 05 - Modified: 2024-04-17 12:49:11 - Feat.: - Title: Gruzínsky parlament schválil v prvom čítaní sporný zákon o zahraničnom vplyve. Opozícia hlasovanie bojkotovala
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
28. apríl 2024 18:38