StoryEditor

V Gaze vypukla otvorená vojna

Krvavý konflikt medzi Izraelom a palestínskym vládnym hnutím Hamas nadobudol všetky znaky otvorenej vojny. Bojové stroje židovského štátu včera tretí deň bombardovali ciele Hamasu v pásme Gazy. Terčami bômb sa stalo palestínske ministerstvo vnútra aj Islamská univerzita v Gaze, ktorá je symbolom Hamasu. Podľa viacerých politikov je len otázkou času, kedy do Gazy vstúpia izraelskí vojaci.
Nálety Izraela si vyžiadali doteraz viac ako 320 mŕtvych a takmer 1 500 zranených. Udalosti v pásme Gazy pozorne sleduje aj naša diplomacia. "Priamo v Gaze nie sú žiadni Slováci. Naši občania v Izraeli sú v poriadku, situáciu sledujeme a prehodnocujeme každú hodinu,“ potvrdilo pre HN slovenské veľvyslanectvo v Tel Avive. Slovensko zatiaľ nevydalo pre našich občanov žiadne varovanie pred cestou do pásma Gazy alebo jeho okolia, hoci Česi tak už urobili.

 

Čo sa stalo v Gaze

26. januára 2006
Hamas vyhral voľby v Palestíne, čím ukončil 40-ročnú vládu Fatahu. Hneď odmietol uznať Izrael a pochoval nádeje na skorý mier
15. júna 2007
Hamas násilne vyhnal Fatah z pásma Gazy a prevzal kontrolu nad celým územím
Január 2008
Izrael odstavil dodávku energie do pásma Gazy
19. decembra 2008
Obe strany ukončili prímerie a neobnovili ho. Hamas začal raketové a granátové ostreľovanie izraelských miest pozdĺž hranice s pásmom Gazy
27. decembra 2008
Izrael odštartoval sériu leteckých útokov proti Hamasu
19. júna 2008
Izrael a Hamas uzavreli po vzájomých sporadických útokoch polročné prímerie. Zaviazali sa, že sa zdržia násilia a budú sa snažiť nájsť diplomatické riešenie sporu

Civilisti medzi obeťami
Medzi palestínskymi obeťami je aj 57 civilistov. V jednom z domov zabila bomba päť sestier. Izrael v priebehu niekoľkých hodín podnikol štyri desiatky náletov. No ani drvivý úder nenarušil bojaschopnosť Hamasu. Jeho bojovníci vypálili na izraelské územie desiatky rakiet. Sú medzi nimi i strely, ktoré majú väčší dosah než všetky doterajšie zbrane - sú schopné zasiahnuť aj mesto Ašdod, vzdialené asi 35 kilometrov od Gazy. Palestínska raketa zabila človeka v izraelských mestách Netivot i Aškelon. "Ráno dopadla raketa iba pár metrov od môjho domu. Zaznela obrovská rana a v zemi zostala veľká diera. Našťastie bol vyhlásený poplach, takže sa všetci stihli ukryť,“ uviedol pre HN Joav Nakaš z Aškelonu, fotograf agentúry Israel News.
Miestne úrady odporučili ľuďom, aby nevychádzali zo svojich domovov. "My len dúfame, že sme doma v bezpečí. Moja priateľka mala mať dnes svadbu, ale boli zrušené všetky zhromaždenia s viac ako 40 ľuďmi. Iba počas včerajšieho dopoludnia dopadlo v blízkosti nášho domu 13 rakiet. Moja svokra stratila po prvej z nich sluch,“ vyhlásila pre HN Maxine Dorotová z Centra pre technológiu a multikulturalizmus v Aškelone.

Komentár HN
Ťahanie vlka za chvost

Na Blízkom východe stále platí starozákonné, v civilizovanom svete dávno prekonané, pravidlo: Oko za oko, zub za zub. Ty (Hamas) do mňa (Izrael) raketou, ja (Izrael) do teba (Hamas) leteckou bombou.

Konflikt bez konca
Podľa izraelských odborníkov bude napriek veľkej ofenzíve Hamas schopný najbližšie dva až tri mesiace vyslať denne na územie Izraela až 200 rakiet. Znamená to ohrozenie pol milióna Izraelčanov, žijúcich v 40-kilometrovom okruhu v oblasti Gazy. Po sviatku chanuka sa tu z bezpečnostných dôvodov neobnoví vyučovanie v školách, nebudú sa konať predstavenia, koncerty, športové preteky.
V celej krajine sa navyše čoraz hlasnejšie hovorí o chystanej mobilizácii. Premier Ehud Olmert potvrdil, že táto bojová akcia "bude ťažšia a dlhšia než sa predpokladalo“ a bude zrejme potrebné nasadiť aj pozemné jednotky. Už teraz armáda do služby povolala viac ako 6 500 záložníkov. Pozemná akcia by však mohla viesť k obsadeniu celej oblasti Gazy. Izrael by sa musel v tomto prípade postarať o 1,5 milióna obyvateľov a v mimoriadne husto obývanej oblasti by mali asi veľké straty Palestínčania aj Izraelčania.
Preto sa už v tlači objavili úvahy o tom, že vojenská ofenzíva, ktorá nemá politické dokončenie, je iba úderom do prázdna. "Prvotný letecký útok musí viesť k politickým postupom, k ozajstnému prímeriu. Po nájdení vojenskej cesty do Gazy treba hľadať politickú cestu vedúcu von z Gazy,“ napísal izraelský denník Haaretz. Treba včas nájsť vhodného sprostredkovateľa, s jeho pomocou dospieť k trvalému prímeriu a na jeho základe k mierovým rozhovorom.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
04. máj 2024 07:24