StoryEditor

Premena železnej lady

22.09.2008, 00:00

Tel Aviv -- Budúca izraelská premiérka Cipi Livniová prešla zložitým politickým vývojom. Obaja jej rodičia boli členovia pravicovej strany Chejrut, ktorá domovinu Židov videla vo "Veľkom Izraeli" na oboch brehoch Jordánu. Jej otec bol aj poslancom za túto stranu. Mladá Cipi však mala otvorené oči, presvedčila sa, že nemožno zatvárať oči nad existenciou miliónov Palestínčanov a odopierať im národné práva. Osvojila si názory, ktoré pred 15 -- 20 rokmi zastávala iba ľavica -- že rozdelenie historickej Palestíny na židovský a arabský štát je jediné reálne, hoci pre obe strany bolestivé riešenie.

Nádeje aj odmietania
Livniová nebola jediná. Ona sa však nebála priznať zmenu svojich názorov. Preto ju teraz odmietajú politickí "dinosaurovia", ktorí stále snívajú o Veľkom Izraeli. Preto sa na ňu dívajú s opatrným optimizmom zástancovia kompromisného mierového riešenia. Až budúcnosť ukáže, či Livniová splní ich očakávania. Nebude to mať ľahké.
Ktosi napísal, že Cipi Livniová dokázala v boji o premiérsky post poraziť päť mužských rivalov. Okrem svojich troch straníckych protivníkov aj predsedu Strany práce Ehuda Baraka a predsedu pravicového Likudu Benjamina Netanjahua. Neporazila ich však preto, lebo sú muži -- i keď sa to snažili občas zneužiť. Zdolala ich vďaka tomu, že v očiach verejnosti sa javí ako omnoho menej skorumpovaná než ostatní. Nie nadarmo ju volajú "pani čisté ruky". Ľudia dúfajú, že za jej šéfovania krajine bude aj v politike platiť, že "áno je áno a nie je nie".
Nové perspektívy
Víťazstvo Livniovej v minulotýždňových voľbách šéfa strany Kadima ukázalo Izraelu nové perspektívy. Hoci jej hlavného protikandidáta, ministra dopravy a bývalého náčelníka generálneho štábu izraelskej armády Šaula Mofaza podporovali odborové zväzy, rady zamestnancov miest a obcí, zvíťazila Livniová. Sklamaný Mofaz po prehraných primárkach vyhlásil, že opúšťa politickú scénu, nechce byť členom novej vlády, a dokonca sa vzdá aj poslaneckého mandátu.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
03. máj 2024 19:17