StoryEditor

Schengen sťaží život na pohraničí

12.10.2007, 00:00

Vstup Slovenska do schengenského priestoru sťaží život ľuďom na hraniciach s Ukrajinou. Ale pravdepodobne len dočasne. Tak by bolo možné zhrnúť debatu zo včerajšej návštevy ukrajinského prezidenta Viktora Juščenka u slovenského prezidenta Ivana Gašparoviča.
Slovensko sa totiž s najväčšou pravdepodobnosťou stane od roku 2008 členom schengenského priestoru. Približne 90-kilometrová hranica s Ukrajinou sa tak stane východnou hranicou zóny voľného pohybu osôb, čo sprísni doterajší pomerne voľný vízový režim medzi Slovenskom a Ukrajinou.
Budú výnimky
"Slovensko bude musieť v zmysle Schengenskej zmluvy zrušiť doterajšiu zmluvu s Ukrajinou a takisto zrušiť bezplatné víza," povedal prezident Ivan Gašparovič. Podľa neho sa však hľadajú možnosti, ako uľahčiť cestovanie v pohraničných oblastiach. "Ide o to, aby občania na oboch stranách, ktorí žijú do vzdialenosti 50 kilometrov od hraníc, nemali vízový režim," dodal jeho ukrajinský partner Juščenko. Dodal, že bezplatné víza budú platiť pre určité skupiny ľudí. Dohoda by sa mala podpísať v blízkom čase, kedy presne, však nekonkretizoval.
V rámci malého pohraničného styku by mohli obyvatelia pohraničných oblastí cestovať cez hranice s nálepkou, ktorú budú mať v pase namiesto víz.
Ľudia z prihraničných regiónov by takúto iniciatívu len privítali. "Najmä ľudia, ktorí majú za hranicami rodiny," povedal pre HN starosta obce Beňatina Andrej Petruň. Ako by to fungovalo v praxi, však zatiaľ nevie. "O tých výnimkách zatiaľ neviem nič bližšie."
Petruň však vo vstupe do Schengenu vidí skôr negatíva ako pozitíva, teda aspoň pre pohraničnú oblasť. "Napríklad turizmus. Mysleli sme si, že by sa viac mohla rozvíjať turistika medzi krajinami. Ale keď má turista v pohraničnom pásme prejsť niekoľkými kontrolami, môže ho to odradiť," dodal Petruň.
Dobré susedské vzťahy
Okrem Schengenu prezidenti diskutovali aj o ďalších témach, ako rozvoj obchodných vzťahov, energetika, spolupráca v oblasti školstva a kultúry. Prezident Juščenko odovzdal Gašparovičovi zoznam 107 mien Slovákov, ktorých v rokoch 1944 -- 1954 zabil bývalý sovietsky komunistický režim. "107 slovenských rodín sa dozvie, akou smrťou zahynuli ich blízki," povedal Juščenko.
Obaja prezidenti sa zhodli na tom, že medzi krajinami vládnu dobré susedské vzťahy, ktoré nie sú poznačené žiadnou "škvrnou" v minulosti.

Juščenko neprezradil meno premiéra
Ukrajinský prezident na tlačovej konferencii nepovedal, kto sa stane novým premiérom. "Ja viem meno budúceho premiéra," povedal Juščenko, viac však konkretizovať nechcel. Uznal však, že oranžová koalícia má legitímne právo zostaviť vládu. "Oranžová koalícia je víťazom volieb, získala väčšinu, môže teda navrhovať premiéra."

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
14. máj 2024 04:57