StoryEditor

Putinova rošáda v Kremli

13.09.2007, 00:00
Ruský prezident Vladimir Putin včera opäť "zažiaril" na ruskej politickej šachovnici neočakávaným ťahom. Najskôr prijal demisiu vlády premiéra Michaila Fradkova, čím rozvíril špekulácie, že ho nahradí vicepremiérom Sergejom Ivanovom.

To by bol podľa analytikov jasný signál, že práve Ivanov je Putinovým favoritom v budúcoročných prezidentských voľbách, v ktorých už súčasný šéf Kremľa podľa ústavy nemôže kandidovať.
Putin však nečakane o pár hodín neskôr navrhol na post premiéra málo známeho úradníka, šéfa Federálnej služby pre finančný dozor Viktora Zubkova. Ani včera tak neodkryl karty a nedal definitívne najavo, koho by rád videl v prezidentskom kresle po jeho odchode. "Myslím si, že Zubkov nie je dlhodobé riešenie. Je to podľa mňa dočasné. Je to už starší človek, ktorý nezapadá imidžovo do celej tej generácie putinovskej skupiny nových, mladých ruských politikov, ktorí budujú nové, mladé Rusko," povedal HN expert na ruskú politickú scénu Alexander Duleba. Navyše Zubkov nie je podľa neho príliš známy a nemá tak šancu získať si za niekoľko mesiacov popularitu u Rusov. "Kremeľ by neriskoval, že nasadí do hry o prezidentské kreslo niekoho úplne neznámeho," dodal Duleba.
Ruská predvolebná tradícia
Michail Fradkov odôvodnil demisiu vlády na audiencii v Kremli blížiacimi sa "významnými politickými udalosťami v krajine" a želaním, že chce prezidentovi dať "úplnú slobodu pri vyberaní riešení vrátane kádrových". Dodal, že ho na demisiu nikto nenútil a išlo o jeho vlastnú iniciatívu.
Ruská vláda podala demisiu tri mesiace pred parlamentnými voľbami. Podľa Dulebu to v Rusku nie je nič výnimočné. "Je to taká tradícia ruskej politiky. Stalo sa to aj pred minulými parlamentnými voľbami. Teraz je to výnimočné len preto, že sa to stalo s takým veľkým časovými predstihom." Odstúpenie Fradkova treba preto brať ako politický rituál, ktorý svedčí o výnimočnom postavení prezidenta v ruskom politickom systéme.
Ten hovorí jasnou rečou. Skutočnú "vládu" má v rukách prezident a kabinet je iba jeho výkonná moc. Šéf Kremľa môže dokonca vydávať dekréty, ktoré platia ako zákon. "Putin však túto právomoc nezneužíva, pretože má lojálny parlament, v ktorom má pohodlnú väčšinu, takže všetky jeho návrhy schvália," uviedol Duleba.
Kedy určí nástupcu
Putinov návrh, aby Fradkova nahradil Zubkov, prekvapil mnohých "kremológov". Tí sa zhodujú v tom, že jedného "verného" úradníka nahradí iný. Špekulácie o nominácii vicepremiéra Sergeja Ivanova sa tak nepotvrdili. "Keby Putin navrhol Ivanova, všetci by už vedeli, koho navrhuje na prezidenta. On to urobí, ukáže prstom na svojho favorita, ale urobí to až po parlamentných voľbách," myslí si Duleba.
"Všetko, čo bolo treba, už bolo povedané," reagoval včera na Zubkovovu nomináciu Sergej Ivanov. Dodal, že s prezidentom Putinom o vládnych zmenách nehovoril.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
17. máj 2024 10:14