StoryEditor

Nový terorista? Lekár

06.07.2007, 00:00
Veľká Británia sa spamätáva z teroru. Vláda znížila stupeň ohrozenia z kritického na ťažký -- krajine už nehrozí priamy útok, hrozba však zostáva stále značne pravdepodobná.

V rukách polície je osem moslimských teroristov, ktorí mali pripravovať minulotýždňový neúspešný útok na letisku v škótskom Glasgowe a atentáty v Londýne. Zo zatknutých mužov sú až siedmi lekári. Jeden z nich dokonca podľa britských médií vyštudoval medicínu u nás. Má ísť o 27-ročného Chálida Ahmada, ktorý údajne študoval na Jeseniovej lekárskej fakulte v Martine. Slovenské ministerstvo vnútra však tieto tvrdenia spochybňuje. "Človek s takýmto menom, ale nie rokom narodenia, študoval v Martine medicínu v rokoch 1995 až 2001. Chálid Ahmad, ktorý študoval na Slovensku, je totiž ročník 1976, to znamená, že teraz by mal mať 31 rokov, a nie 27, ako informujú britské noviny," povedal pre HN hovorca ministerstva vnútra Erik Tomáš.

Prísnejšie previerky
Čerstvý britský premiér Gordon Brown už v parlamente avizoval prísnejšie preverovanie prisťahovalcov. Pozornosť tajných služieb sa obrátila na lekárske kruhy. Prvé zistenia polície rúcajú zaužívané stereotypy toho, čomu sa doteraz v Británii hovorilo "radikál". Tentoraz útoky, vrátane samovražedných, pripravovali lekári, ktorým sa podarilo úspešne infiltrovať do britského zdravotníckeho systému. Útočníci už nie sú nevzdelaní neúspešní prisťahovalci - začína sa špekulovať o klíčiacej bunke Al-Kajdy rovno v krajine, z radov moslimskej inteligencie.
"Islamský radikalizmus, ktorý sa deje v modernom kontexte, je veľmi dynamický, stále sa vyvíja a je ťažko uchopiteľný," vysvetlil pre HN uznávaný britský odborník na terorizmus Ian Davis. "Keď sa odohrali atentáty pred dvoma rokmi, bolo to prvýkrát, čo útočili doma narodení britskí moslimovia. Takže už vtedy bolo jasné, že je tu hrozba zvnútra spoločnosti," dodáva Davis.

Na vine je Irak
Britská moslimská komunita má vo veci jasno. Násilie jednoznačne odsúdila, chápe však aj hnev moslimov. "Nevieme, prečo napadli Londýn. Domnievame sa, že majú napojenie na Irak a sú nahnevaní na to, čo sa tam deje," povedal pre HN hovorca Britskej islamskej spoločnosti Ajmal Masroor. "V každom probléme sa vždy pozeráme na jeho koreň. Nemyslite si, že na nelegálnu a nemorálnu inváziu na Irak nebude reakcia. Nemali by sme byť bábkou americkej politiky. Najhoršie je to, že nás vo svete vnímajú ako rušiteľov pokoja," tvrdí Masroor.
Davis sa domnieva, že nová Brownova vláda sa už bude viac pozerať na dosahy zahraničnej politiky. "Urobila určitý posun. Už nechce byť taká promptná vo vysielaní našich vojakov do krajín a nekriticky podporovať súčasnú politiku Bieleho domu."
Niektoré médiá prišli so špekuláciou, že v Británii vznikla spiaca bunka Al-Kajdy vďaka profesii, ktorá ich členom poslúžila ako kamufláž. Skúsenosť ukazuje, že radikálny islamizmus priťahuje ľudí od tulákov po vysokoškolsky vzdelané osoby. Experti sa domnievajú, že to už dávno nie sú frustrovaní nevzdelaní chudobní moslimovia. "Začalo sa o tom hovoriť. Podľa tajných služieb je asi stovka tých, ktorí sú ochotní zájsť až tak ďaleko, ako títo poslední," hovorí Davis. "Bezpečnostné sily tu robia všetko pre to, aby ich rozbili."


Ak sa úplne potvrdí úloha lekárov v posledných útokoch, bude to znamenať kontrast s rolou domácich extrémistov, ktorí mali často len nízke vzdelanie. Špionážne služby mali od útokov metre spred dvoch rokov na muške skupinu domácich radikálov či naturalizovaných Britov. Popierajú ale, že by im prílišná sústredenosť na túto skupina nedovolila sledovať Nebritov.

01 - Modified: 2003-06-01 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Stále rozhodujú komisie 02 - Modified: 2003-06-01 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Manažérske schopnosti
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
12. máj 2024 11:16