StoryEditor

V Izraeli žije spasiteľ. Má 32 manželiek a takmer sto detí

18.02.2009, 23:00

Izrael má nového spasiteľa sveta. Aspoň to o sebe tvrdí 55-ročný Goel Racon, ktorý žije v Tel-Avive so svojimi 32 ženami a takmer stovkou detí. Racon sa považuje, a je považovaný svojimi obdivovateľmi, a hlavne obdivovateľkami, za obdareného nadpozemskými schopnosťami i za spasiteľa sveta. Všetky jeho manželky s ním žijú dobrovoľne. Žiadna z nich si na nedostatok naozaj nemôže sťažovať -- každá má napríklad svoj vlastný byt. Celá vec má však jeden háčik -- všetky musia byť úplne oddané svojmu mužovi a podriadiť sa prísnej disciplinovanej životospráve. Nesmú mať kontakty s mužmi ani členmi svojej biologickej rodiny, nesmú jesť mäso, fajčiť, piť alkoholické nápoje alebo "neskromne" sa obliekať.

Mnohé z Raconových manželiek si dali na telo vytetovať jeho meno alebo obraz. K absolútnej podriadenosti sú vedené aj jeho deti -- meno každého z jeho 89 potomkov obsahuje aj Raconovo meno Goel, čo po hebrejsky znamená spasiteľ. Sám Racon však priznal, že si nepamätá mená všetkých svojich manželiek -- a tým menej mená všetkých svojich detí.

Goel Racon tají, z čoho svoju rozsiahlu rodinu živí. Nikto z jeho okolia sa o tom nechce vyjadrovať. Predpokladá sa, že ženy pracujú a živia svojho "Spasiteľa". Sú mu natoľko oddané, že niektoré z nich vyhlásili, že by spáchali samovraždu, keby sa mu niečo stalo alebo keby ho úrady prenasledovali. Každá manželka je úradne zaregistrovaná ako slobodná matka, preto Racona nemožno obviniť z polygamie. Je však s nimi zosobášený cirkevne. Racon ženy v ich bytoch z času na čas navštevuje -- po jeho príchode musia deti pobozkať jeho topánky a pomodliť sa k jeho vytetovanému obrazu na tele ich matky.

Riaditeľ izraelskej národnej rady pre blaho dieťaťa Jicchak Kadman hovorí, že úrady majú veľmi malý priestor na zásah do diania okolo Racona. Deti pravidelne navštevujú školu, nenesú žiadne známky hladovania, mučenia alebo duševných útrap. To, že ich životný štýl sa niekomu nepáči, nie je dostatočný dôvod na úradný zásah, hovorí Kadman.

Yehuda Lahav, spolupracovník HN

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
03. máj 2024 14:45