StoryEditor

Manželia sa rozišli. Dôvod? Boli súrodenci

21.01.2008, 23:00

Život šťastného britského manželského páru sa zo dňa na deň doslova "zrútil". Dôvod bol pritom dosť nezvyčajný. Mladý pár po svadbe totiž zistil, že sú súrodenci -- dvojčatá. Ich matka dala deti krátko po narodení na adopciu a každý skončil v inej rodine. Ani jeden z nich netušil, že má súrodenca.
Osud si s nimi kruto zahral, pretože sa v dospelosti náhodne stretli a zaľúbili sa do seba. Údajne k sebe cítili vzájomne neodolateľnú príťažlivosť.
Pravda vyšla najavo príliš neskoro. Britský súd však sobáš, samozrejme, anuloval. Obaja súrodenci to podľa lekárov znášajú veľmi ťažko a sú psychicky na dne.
Tento príbeh vzbudil v britskom parlament horlivú diskusiu o tom, ako zabrániť podobným nešťastným prípadom. Podľa lorda Altona zo Snemovne lordov by každé adoptované dieťa malo mať právo poznať svoj biologický pôvod. "Každý musí mať právo poznať svoj skutočný pôvod. Aby nedochádzalo k tragédiám, ako je táto," povedal Alton. Takisto tvrdí, že zmeny sú potrebné aj kvôli liečeniu dedičných chorôb. V Británii majú ľudia, ktorí sa narodili vďaka umelému oplodneniu darovanými spermiami od roku 2005 zo zákona právo poznať identitu rodiča. Problém je však v tom, že nikto nemá povinnosť dotyčnému povedať, akým spôsobom na svet prišiel. Podľa Altona by sa to ľudia mali dozvedieť najneskôr v osemnástich rokoch.
Altonovu iniciatívu však odmietla tretia najsilnejšia strana v Dolnej snemovni, liberálni demokrati. Tvrdia, že Alton neadekvátne reaguje na nešťastnú náhodu, pretože pravdepodobnosť, že sa niečo také môže stať, je jedna k miliónu.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 15:40