StoryEditor

Prezidentský pes dostane špeciálny satelitný obojok

30.12.2007, 23:00

Moskva -- Ruský prezident Vladimír Putin si svojho psa naozaj veľmi váži. Najnovšie chce svojmu labradorovi Connie kúpiť satelitný navigačný obojok, aby vedel, kam sa pes zatúlal. Ruská vláda Putina uistila, že jeho prianie splní do polovice budúceho roku.
Dovtedy by totiž mala byť táto vymoženosť na ruskom trhu. "Kedy si budem môcť kúpiť takéto zariadenie, aby som mohol sledovať svojho psa, aby ďaleko neutekal?" spýtal sa ruský prezident s úsmevom pri pravidelnom stretnutí s poprednými predstaviteľmi vlády, ktoré bolo v priamom prenose v televízii. Prvý podpredseda vlády Sergej Ivanov odpovedal, že pre psy a mačky budú výrobcovia takéto obojky ponúkať už v júli 2008. Takéto želanie Putina sprevádzali rokovania o satelitnom navigačnom systéme Glonass, ktorý je ruskou obdobou známeho amerického globálneho systému GPS. Prezident Putin tak bude môcť sledovať každý krok svojho verného zvieracieho miláčika.
Rusko chce tiež posilniť svoju satelitnú sústavu vo vesmíre. Do roku 2009 má byť na obežnej dráhe všetkých 24 plánovaných družíc ruského systému Glonass.
Takisto Európska únia chystá dlhší čas svoj navigačný systém Galileo. Príprava však dlho viazla na financovaní tohto projektu. (čtk)

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
08. máj 2024 07:34