StoryEditor

Zmätok na britských letiskách

07.01.2008, 23:00

Veľká Británia začala včera uvoľňovať prísnu bezpečnosť na letiskách. Na niekoľkých vybraných letiskách si cestujúci môžu opäť zobrať na palubu dve príručné batožiny. Tento krok však vyvolal zmätok na letiskách, keďže si pasažieri neboli celkom istí, kde nové pravidlo platí a kde nie. Viedlo to k chaosu na letiskách, keď sa cestujúci dožadovali možnosti zobrať si na palubu dve batožiny, hoci povolenú mali len jednu.
O podrobnejšie inštrukcie by preto mali požiadať aj slovenskí cestujúci, ktorí majú namierené do Británie. "Všetky informácie by si mali zistiť u konkrétneho leteckého prepravcu," povedala pre HN hovorkyňa bratislavského Letiska M. R. Štefánika Zora Kalousková.

Priveľa komplikácií
Na základe nového pravidla sa odvčera zmenili pomery na londýnskych letiskách Heathrow, Standted a City Airport, ďalej v Manchestri, Glasgowe, Edinburghu a Aberdeene. Na ostatných letiskách vrátane londýnskeho Gatwicku a Lutonu stále platia povolenia iba pre jednu príručnú batožinu. Ministerstvo dopravy totiž nepresvedčili o tom, že sa so zmiernením režimu dokážu vyrovnať. Aby to nebolo málo komplikované, nízkonákladové spoločnosti easyJet a Ryanair a tiež popredný nemecký prepravca Lufthansa sa pre istotu rozhodli zachovať prísnejšie opatrenia na svojich prepážkach na všetkých letiskách.

Schengen veľa zmení
Veľký pozor by naši cestujúci mali dávať aj so zmenami pri vstupe Slovenska do Schengenu. Hoci totiž pozemné hranice padli už koncom decembra, vzdušné budú ešte nejaký čas platiť. "Zrušenie vzdušnej hranice bolo posunuté na 30. marca, keď sa prejde na letný letový prepravný poriadok," dodala Kalousková. Podľa nej sa zruší pasová kontrola pri príletoch a odletoch do krajín schengenského priestoru, detekčné kontroly však zostanú naďalej. "Treba si však dávať pozor aj na to, že Veľká Británia a Írsko nie sú členmi Schengenu, takže pasová kontrola zostane aj tam," upozorňuje hovorkyňa letiska.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
11. máj 2024 10:10