StoryEditor

Izrael v pasci. Strana Likud posiela do Knesetu hitlerovca

15.12.2008, 23:00

"Hitler bol bezpríkladný vojenský génius. Nacizmus povzniesol Nemecko z poníženia a biedy do fantastického fyzického i ideologického stavu. Za jeho vlády bol v Nemecku príkladný režim, normálne súdnictvo a spoločenský poriadok." Kto sa nazdáva, že tieto slová, za ktoré by na Slovensku hrozilo minimálne pár rokov väzenia, predniesol akýsi zaslepený neonacista a antisemita, je na poriadnom omyle. Zazneli z úst Mošeho Feiglina -- Žida, izraelského občana a dokonca kandidáta vplyvnej strany Likud vo voľbách do izraelského parlamentu. A Feiglin nielen kandiduje -- v primárnych voľbách Likudu bol zvolený na 20. miesto kandidátky. Podľa prieskumov má táto strana nádej získať vo februárových voľbách vyše 30 poslancov.

Izrael bez Arabov
Feiglinove názory v rôznych otázkach viac-menej "korešpondujú" s jeho hitlerovskými sympatiami. Vyhlasuje napríklad, že chce premeniť Izrael na "ozajstný židovský štát, v ktorom nebudú arabskí poslanci, arabskí sudcovia a Arabi sa nebudú môcť obracať na súdy o pomoc". Členovia arabskej menšiny, pokiaľ vôbec v Izraeli zostanú, vo "feiglinovskom" štáte nedostanú izraelské občianstvo ani štátne prídavky na deti. "Tie nech im platí, ak chce, Saudská Arábia." O Araboch má Feiglin vôbec veľmi negatívny názor. "Arab za sebou všade zanecháva púšť. Nežije v púšti, on púšť vytvára. Nejestvuje ani palestínsky národ, je iba arabsky hovoriace spoločenstvo, ktoré sa zrazu definovalo ako národ. Ani u Afričanov nejestvujú národy, iba kmene Tutsi a Zulu."


Konflikt s USA?
Zvolená kandidátka Likudu dostala Netanjahua do pasce. Svoju volebnú kampaň viedol v duchu umiernenosti. Sľuboval pokračovať v mierových rozhovoroch s Palestínčanmi i so Sýriou a vytvoriť vládu "širokej národnej koalície", v ktorej by boli zastúpené aj umiernené pravicové a stedo-ľavé strany. Je však skoro isté, že parlamentná skupina Likudu mu neumožní viesť konštruktívne mierové rozhovory. Ak sa pritom na základe nátlaku väčšiny poslancov Likudu pokúsi viesť konfrontačnú politiku, dostane sa zrejme do konfliktu s vládou amerického prezidenta Baracka Obamu, ktorý od neho bude požadovať plnenie prijatých záväzkov vo väčšej miere, ako to robil prezident George W. Bush.
V tejto pasci bude prirodzene nielen Netanjahuova vláda, ale celý Izrael. Východisko z nej by mohlo byť, keby Likud vo voľbách nezvíťazil a vládu vytvoril ktosi, kto nijako nie je spojený s Feiglinom a jeho názormi.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
04. máj 2024 05:59