StoryEditor

Vandali rozzúrili Moskvu

12.07.2007, 00:00
Po piatich desaťročiach priateľstva si Česi a Rusi čoraz viac nevedia prísť na meno. Z niekdajších "bratov" urobili doslova nepriateľov na život a na smrť americké plány na vybudovanie radarovej základne v Česku.

Rusov pobúrilo koketovanie Prahy s Američanmi natoľko, že pohrozili namierením svojich rakiet na Čechov. Najnovšie priliali olej do ohňa česko-ruských vzťahov vandali, ktorí vyčíňali na hroboch sovietskych vojakov v pražských Olšanoch. Z desiatok náhrobkov si odniesli bronzové basreliéfy. Ruskú diplomaciu to rozhnevalo do takej miery, že včera odovzdala českému veľvyslanectvu v Moskve ostrú protestnú nótu. Požaduje v nej okamžité vyšetrenie všetkých prípadov a potrestanie vinníkov. Česi odmietajú, že by išlo o provokáciu. "Doterajšie vyšetrovanie ukazuje, že je to kriminálny čin," povedala pre HN hovorkyňa pražskej polície Eva Miklíková.
Preč s kosákom a kladivom
Podľa ruského ministerstva zahraničných vecí však tento prípad nie je ojedinelý - za vandalstvo Moskva považuje aj nedávnu kauzu z Brna, kde zástupca starostu mestskej časti Královo Pole René Pelán odpílil z pamätníka Červenej armády znak kosáka a kladiva. "Vzťahom medzi oboma krajinami tieto prípady určite nepridali," vysvetlil pre HN český analytik Jan Marian. Spájať ruské protesty so spormi okolo radaru je však podľa neho prehnané. "Určite v tom však netreba hľadať nejakú bezprostrednú súvislosť a myslieť si, že Rusi teraz spustili diplomatickú ofenzívu." Podľa Mariana je reakcia Moskvy bežnou diplomatickou procedúrou v prípadoch hanobenia hrobov cudzích vojakov.
Na Slavíne len skejteri
V Bratislave ležia sovietski vojaci, ktorí padli pri oslobodzovaní Slovenska na konci druhej svetovej vojny, prevažne na Slavíne. Podľa hovorcu bratislavského primátora Milana Vajdu u nás nedošlo k prípadom vandalizmu podobného rozsahu. "Slavín je národná kultúrna pamiatka. Jeho areál spravuje mestská pamiatková organizácia Paming. Pred pár rokmi si Slavín obľúbili mladí ľudia, ktorí tu jazdili na skejtbordoch alebo in-line korčuliach. Samozrejme, že mestu sa to nepáčilo, keďže Slavín je pietne miesto. Dnes je tu už pokoj, nevyskytli sa ani žiadne vážnejšie prípady vandalizmu," dodal Vajda.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. máj 2024 09:48