StoryEditor

Futbalový zápas spojil rozhádaných Palestínčanov

18.11.2008, 23:00

Palestínski športoví fanúšikovia nehovoria o ničom inom. Koncom októbra sa novootvorený futbalový štadión Fajsala Husajna v Jeruzaleme stal dejiskom veľmi dôležitej športovej -- a azda ešte významnejšej politickej -- udalosti. V jeruzalemskej štvrti A-Ram zohralo svoj prvý medzinárodný zápas na domácej pôde palestínske národné futbalové mužstvo. Na novučičkom štadióne s kapacitou 8 000 divákov remizovala domáca reprezentácia s jordánskou 1:1. Dôležitejší než výsledok je však fakt, že išlo o prvý zápas palestínskych futbalistov na domácej pôde.
Tento zápas zmenil mnoho. Hoci sa skončil nerozhodne, celá palestínska verejnosť sa do dnešného dňa raduje z víťazstva. Šport totiž rúca bariéry medzi rasami aj znepriatelenými palestínskymi frakciami. Päť minút pred začiatkom zápasu zatelefonoval šéfovi Palestínskeho futbalového zväzu Džiberilovi Radžubovi bývalý premiér Ismail Haníja, jeden z vodcov radikálneho hnutia Hamas. Pozdravil ho pri príležitosti otvorenia štadióna a poprial úspech palestínskemu mužstvu. Šport teda takto prispel aj k zmiereniu -- aspoň dočasnému -- medzi Fatahom a Hamasom. Mimochodom, v palestínskom národnom mužstve boli zastúpení hráči zo západného brehu Jordánu aj z Gazy. A hoci drobným roztržkám sa vyhnúť nedá, keď ide o futbal, všetci ťahajú za jeden povraz.
Palestínčania sú na svoj štadión hrdí -- pokrýva ho umelý trávnik, elektrické zariadenie dodala izraelská firma, nábytok moderných šatní a sprchy boli vyrobené v Európe, nemecká firma dodala aj bezpečnostné zariadenia. Všetci teraz čakajú na to, kedy na štadión zavíta ďalšia futbalová reprezentácia.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
04. máj 2024 05:22