StoryEditor

V Iraku zabili reportéra amerického denníka

16.10.2007, 00:00
Autor:
SITASITA

Vojnový konflikt v Iraku si vyžiadal ďalšiu obeť z radov médií. Počas novinárskej práce zastrelili militanti v nedeľu spravodajcu amerického denníka The Washington Post. Zabitým novinárom, ktorý zomrel pri streľbe v metropole Bagdad, je 32-ročný Iračan Sálih Saíf Aldin. O život prišiel počas práce na reportáži o násilí v neďalekom meste Sadidžáh.
Aldin je vôbec prvým reportérom denníka The Washington Post, ktorý sa stal obeťou irackej vojny. Pre denník začal pracovať v roku 2004. Pôvodne písal zo svojho rodného mesta Tikrít, ktoré je baštou stúpencov popraveného irackého exprezidenta Saddáma Husajna. Neskôr sa presunul do Bagdadu.
Irackí novinári, ktorí pracujú pre miestne alebo zahraničné médiá, sú často terčom útokov povstalcov. Tí ich zabíjajú pre ich spoluprácu so západnými organizáciami. Počas vojny v Iraku, ktorá sa začala v marci 2003, zomrelo v nepokojnej krajine už 118 novinárov a 41 ďalších spolupracovníkov.
Novinári sa v Iraku navyše často stávajú terčom únosov. Krajiny ich pôvodu potom únoscovia vydierajú, aby čím skôr stiahli z Iraku svojich vojakov. V auguste 2004 uniesli militanti talianskeho novinára Enza Baldoniho. Toho neskôr zavraždili, keďže Taliansko načas nestiahlo svoje jednotky. Celý svet sledoval aj osud talianskej novinárky Giuliany Sgrenovej. Tá pracovala pre komunistický denník Il Manifesto a vo svojich reportážach protestovala proti irackej vojne. Po jej prepustení americkí vojaci nešťastnou náhodou zabili príslušníka talianskych spravodajských služieb Nicolu Calipariho. Ako sa neskôr ukázalo, taktika únosov nakoniec povstalcom priniesla úspech. Po nástupe ľavicovej vlády premiéra Romana Prodiho sa poslední talianski vojaci vrátili z Iraku v decembri minulého roka.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. máj 2024 20:44