StoryEditor

Podpis zmluvy o spolupráci Európskej komisie a Srbska sa odkladá

06.02.2008, 14:25
Autor:
SITASITA

Európska komisia oznámila, že plánovaný štvrtkový podpis zmluvy o spolupráci so Srbskom museli odložiť na neurčito. Komisár pre rozšírenie Olli Rehn odklad zdôvodnil "obštrukciami" zo strany Belehradu a ubezpečil, že Európska únia má naďalej záujem o zblíženie.

"Veľmi ľutujem, že musíme odložiť zajtrajší podpis politickej dohody. Samozrejme, odhodlanie EÚ je pevné a ponuka je stále aktuálna," uviedol Rehn pred novinármi po rokovaniach Európskej komisie o Srbsku. Rehn zároveň vyjadril poľutovanie nad "obštrukciami istých politikov v Belehrade", čím jasne narážal na prístup nacionalistického premiéra Vojislava Koštunicu, ktorý odmieta zbližovanie s úniou a ponuky Bruselu považuje za úplatky pred vyhlásením nezávislosti separatistickej provincie Kosovo.

"Naozaj nevypočuli hlas srbského ľudu," dodal v zrejmej reakcii na nedeľňajšie volebné víťazstvo proeurópskeho srbského prezidenta Borisa Tadiča. Ministri zahraničných vecí EÚ ponúkli Srbsku zmluvu o politickej spolupráci iba niekoľko dní pred rozhodujúcim kolom prezidentských volieb. Rozkol v srbskej vláde nastal po Tadičovom znovuzvolení a prehĺbil sa po pondelňajšom schválení misie EÚ v Kosove. Podľa očakávaní Priština vyhlási nezávislosť už v nasledujúcich týždňoch, čo podporuje väčšina členov únie.

Zmluva o politickom dialógu, voľnom obchode, uvoľnení vízového režimu a spolupráci v školstve medzi EÚ a Srbskom mala čiastočne nahradiť širšiu Stabilizačnú a asociačnú dohodu, ktorá stroskotala na nesúhlase Holandska. Podmienkou podpísania dohody, ktorá je považovaná za prvý krok k členstvu v EÚ, je totiž dolapenie vojnových zločincov hľadaných Medzinárodným trestným tribunálom pre bývalú Juhosláviu so sídlom v Haagu.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 10:33