StoryEditor

Pápež zakročil proti špinavým peniazom

30.12.2010, 23:00

Pápež Benedikt XVI. sa rozhodol tvrdo zakročiť proti všetkým podozreniam z toho, že Vatikán perie cez svoju banku špinavé peniaze. Pápež včera podpísal niekoľko nariadení, ktoré majú zlepšiť transparentnosť vatikánskej banky a sprehľadniť peňažné toky cirkevného miništátiku. "Vatikán chce spolu s ostatnými krajinami bojovať proti kriminálnym živlom, ktoré pomocou právnych nedostatkov zneužívajú peňažný sektor," zdôvodnil médiám Benedikt XVI. svoj krok.

Zmrazené milióny
Hlavnou zmenou bude vznik nového úradu pre finančné informácie. Ten bude dohliadať na to, aby sa v súlade s medzinárodnými zvyklosťami uskutočňovali všetky transakcie, teda aj tie, ktoré má na starosti vatikánska banka. Novozriadený úrad tak bude spolupracovať s inštitúciami Európskej únie a ďalšími organizáciami.

Toto opatrenie privítali niektoré medzinárodné finančné úrady. Tie priznali, že Vatikán sa vydal správnym smerom. S presnejším hodnotením však ešte váhajú, pretože si chcú počkať na podrobnosti.

Hovorca Vatikánu Federico Lombardi však zdôraznil, že prijatie nových zákonov a zriadenie úradu nemá nič spoločné s vyšetrovaním, ktoré vedú talianske úrady. Prokuratúra v Ríme v septembri zmrazila Vatikánu bankový účet, na ktorom bolo asi 23 miliónov eur. Vyšetrovaný bol správca účtu Ettore Gotti Tedeschi, ktorý je zároveň šéfom vatikánskej banky, a jeho zástupca Paolo Cipriani. Obvinený nebol ani jeden z nich, súhlas na odblokovanie účtu však zatiaľ úrady nevydali, hoci ich o to Vatikán už dvakrát požiadal.

Bol to omyl?
Vatikán od začiatku tvrdí, že vyšetrovanie je výsledok nedorozumenia. Už vlani pritom sľúbil, že do konca tohto roka prijme legislatívu, ktorá bude vyhovovať prísnejším požiadavkám. Jeden z hlavných dôvodov, prečo sa Vatikán ocitol v podozrení z prania špinavých peňazí, je to, že nepoužíva identifikáciu príjemcu platieb. To je pre organizácie, ktoré bojujú proti praniu špinavých peňazí a financovaniu terorizmu, signál na vyšetrovanie.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
03. máj 2024 10:24