StoryEditor

Nervózny Putin mieri do Kremľa

01.03.2012, 23:00
Ruský premiér je favoritom nedeľňajších volieb. Čaká ho však dosiaľ najtvrdší boj s opozíciou.

Ruský premiér Vladimir Putin sa pripravuje na veľký návrat do Kremľa. V nedeľňajších prezidentských voľbách chce získať viac ako polovicu hlasov a po štyroch rokoch sa opäť posadiť do kresla najsilnejšieho muža krajiny.

Hoci mu však prieskumy pripisujú víťazstvo už v prvom kole, čaká ho doteraz najtvrdší boj nielen s opozíciou, ale aj so znechutenými voličmi.

„Putin zvíťazí. Je však rozladený a nechápe odmietavé nálady, ktoré sa voči nemu v posledných mesiacoch sformovali,“ potvrdil pre HN český expert Ondřej Soukup. Podľa neho je to prvýkrát, čo sa v prezidentských voľbách proti Putinovi postaví niekoľko výrazných protikandidátov a jeho víťazstvo nemusí byť také jednoznačné, než ako je zvyknutý.

Prekvapenie nebude
Podľa médií samotní Rusi prekvapenie neočakávajú. Posledný prieskum agentúry Levada pripisuje Putinovi 66 percent hlasov. Množstvo konzervatívnych voličov vidí v jeho politike istotu.

Na druhej strane však rastie počet tých, ktorí žiadajú zmenu. „Po príchode Dmitrija Medvedeva všetci vedeli, že si ho Putin dosadil ako svoju bábku. No dúfali aspoň v závan liberalizácie. Teraz sa však všetko vráti do starých koľají,“ objasnil Soukup.

Kampaň vo finále
Odborníci však predsa len poukazujú na zmeny v ruskej politike. Zatiaľ čo Putin vydáva mnohostránkové články v novinách, v ktorých hovorí o zvýšení platov i pôrodnosti, svoj predvolebný boj vyostrujú aj ďalší protikandidáti. Najsilnejším premiérovým súperom je s 15-percentnými preferenciami líder komunistov Gennadij Zjuganov. Osem percent by získal šéf nacionalistov Vladimir Žirinovskij. Ten sľubuje, že ak vyhrá, nechá zavrieť svojho rivala, miliardára Michaila Prochorova a spolu s ním množstvo ďalších podnikateľov a politikov.

O najvyšší post v krajine sa uchádza aj samotný Prochorov. Tomuto v poradí tretiemu najbohatšiemu Rusovi venujú médiá najviac pozornosti.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
11. máj 2024 21:11