StoryEditor

Merkelová v Prahe prekvapila

04.04.2012, 00:00
Nemecká kancelárka napriek očakávaniam ušetrila od kritiky politiku českého premiéra.

Nemecká kancelárka Angela Merkelová počas svojej včerajšej návštevy Prahy ušetrila od kritiky vládu českého premiéra Petra Nečasa. Nemci totiž očakávali, že líderka eurozóny skritizuje postoj Čechov k fiškálnej dohode a jadrovej politike. V oboch témach sa Česko a Nemecko úplne rozchádzajú. Kancelárka však problémové body obišla s tým, že Nemci nebudú zasahovať do politických a energetických plánov svojho suseda. „Únijný kurz Prahy presvedčených Európanov rozčuľuje. Práve to by mala Merkelová počas svojej návštevy riešiť. Prehnaná zdvorilosť budúcej podobe Európy škodí,“ napísal nemecký denník Süddeutsche Zeitung.

Dvojsečná zbraň
Počas päťhodinovej návštevy Prahy sa v súčasnosti najsilnejšia žena Európy stretla s premiérom Petrom Nečasom a neskôr aj s prezidentom Václavom Klausom. Obom zopakovala, že rešpektuje české rozhodnutie nepripojiť sa k fiškálnemu paktu. „Vieme, že si Česká republika necháva otvorené zadné dvierka... Ak dohodu nepodpíše v súčasnosti, možno sa k nej pripojí neskôr,“ konštatovala. Podotkla, že Brusel nebude kvôli rozpočtovej únii vyvíjať na vládu Nečasa nátlak.

Analytici však tvrdia, že Merkelovej návšteva bola pre krajinu dvojsečnou zbraňou. „Euroskeptikov utvrdila v tom, že Česi fiškálnu zmluvu ani podpisovať nebudú, pretože Merkelovej to neprekáža. Je to ich výhra, lebo aj po jej odchode bude Nečas hovoriť, že Česko dohodu schváliť nemusí,“ povedal pre HN politológ Vít Dostál.

Nemecká tlač napísala, že Praha by si za svoj postoj zaslúžila facku, pretože sa ako jediná kontinentálna krajina EÚ vzoprela fiškálnemu paktu. Pričom hlavnou architektkou dohody, ktorá má zabezpečiť kontrolu rozpočtových výdavkov členských krajín, je práve Merkelová.

Bezproblémové jadro
Jednou z kľúčových otázok, o ktorých kancelárka s českým premiérom hovorila, bola energetika a dostavba jadrovej elektrárne Temelín. „Plne rešpektujeme nemecké rozhodnutie zastaviť prevádzku jadrových elektrární. Sme však radi, že môžeme v prevádzke naďalej pokračovať,“ vyhlásil včera pre médiá Nečas. Práve tému dostavby ďalších dvoch blokov Temelína vzbudzuje zvlášť u nemeckých zelených obavy z opakovania minuloročnej havárie v japonskej Fukušime. No podľa Nečasa nič podobné nehrozí a Česko chce s nemeckou stranou o jadrovom programe detailne diskutovať.

Obaja predstavitelia zároveň razantne odmietli otázku, či je nemecké áno Temelínu podmienené českým podpisom fiškálneho paktu. Merkelová dokonca dodala, že o podobnej možnosti dosiaľ ani neuvažovala. „Ani na okamih jedna z vlád nič také nenaznačila, musím jednoznačne túto špekuláciu vyvrátiť,“ povedal Nečas.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
12. máj 2024 03:00