StoryEditor

Kaddáfí mal dať Sarkozymu na kampaň milióny

13.03.2012, 23:00
Francúzskeho prezidenta Nicolasa Sarkozyho (na snímke) straší jeho politická minulosť.

  V blížiacich sa prezidentských voľbách mu môže tvrdo ublížiť najnovší škandál, týkajúci sa jeho niekoľkoročného priateľstva so zabitým líbyjským vodcom Muammarom Kaddáfím. Ten mu mal ešte pred voľbami v roku 2007 darovať 50 miliónov eur, ktoré Sarkozy využil na svoju prvú prezidentskú kampaň.

Sarkozy napokon voľby vyhral. Hoci všetky obvinenia odmieta, ľudia mu príliš neveria. „Sarkozyho politika je charakteristická jeho pokrytectvom. Najskôr líbyjský režim pre výhodný obchod s ropou podporoval, potom ho pomáhal zvrhnúť. Teraz zapiera Kaddáfího peniaze. V kampani mu to však môže veľmi poškodiť,“ povedal pre HN český expert na medzinárodné vzťahy Oskar Krejčí.
Milióny pre Sarkozyho
S informáciami o Kaddáfího štedrom dare pre Sarkozyho prišiel francúzsky investigatívny web Mediapart. Jeho redaktor Fabrice Arfi mal na vlastné oči vidieť dokumenty potvrdzujúce biznis medzi oboma lídrami. Líbyjský diktátor sa podľa nich s politikom dohodol už v roku 2005. Sarkozy vtedy totiž zbieral peniaze na svoju prvú prezidentskú kampaň.

Kaddáfího milióny sa k nemu dostali prostredníctvom obchodníka so zbraňami cez účty vo Švajčiarsku a v Paname, ktoré boli napísané na
Sarkozyho najbližších spolupracovníkov. Potvrdil to aj Kaddáfího syn a vtedajší dedič Sajf Islam. Ten počas minuloročného zatýkania vyhlásil, že Sarkozy musí najskôr vrátiť peniaze, ktoré mu dala Líbya. „My sme mu na kampaň požičali,“ tvrdil Sajf.

Priateľstvo s Kaddáfím
Sarkozy sa proti tvrdeniam webu ostro ohradil. „Ak by ma Kaddáfí zasponzoroval, potom som sa mu veľmi neodvďačil,“ vyhlásil prezident sarkasticky. Narážal pritom na aktívnu účasť Francúzska pri zásahu NATO, ktorý napomohol zvrhnutie líbyjského diktátora.
Nadštandardné vzťahy však potvrdzoval aj nákup líbyjskej ropy Francúzmi či predaj francúzskych zbraní Tripolisu. Sarkozy navyše bezprostredne po svojom zvolení v roku 2007 pozval Kaddáfího k sebe do Paríža.

Napriek diskreditujúcim informáciám hovorí posledný predvolebný prieskum v prospech Sarkozyho. Vyhliadky na víťazstvo v prvom kole mierne zvýšili po tom, čo pohrozil odchodom Francúzska zo Schengenu. „Jeho popularita je kolísavá. Takmer istým víťazom volieb je však socialista Francois Hollande,“ doplnil Krejčí. Nina Klusová

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
11. máj 2024 07:55