StoryEditor

K samostatnosti Škótska majú pomôcť 16-roční voliči

10.10.2011, 13:21
Škóti robia všetko pre to, aby sa odtrhli od Británie. Najnovším plánom, ktorý má podporiť tieto dlhoročné snahy Škótska o samostatnosť, je zníženie minimálneho veku voličov z 18 na 16.

Škótska vláda to chce schváliť už čoskoro, sľubuje si od toho podporu mladých čoraz viac inklinujúcich k nacionalizmu. Vysoko postavený zdroj britskej vlády uviedol, že britská vláda nemôže Škótom zabrániť, aby znížili volebný vek. "Všetky časti škótskej spoločnosti budú spoločne rozhodovať o budúcnosti a nezávislosti Škótska v referende. Je spravodlivé, aby sa vyjadrili aj mladí ľudia, ktorí sa už podľa zákona môžu ženiť a tiež nastúpiť do armády,“ vyhlásil hovorca škótskeho premiéra Alexa Salmonda zo Škótskej národnej strany.

Podľa posledných prieskumov je za nezávislosť až 35 až 39 percent Škótov, zatiaľ čo minulý rok to bolo 30 percent. Zotrvanie Škótska v Spojenom kráľovstve podporuje 39 percent obyvateľov. Sám Salmond je presvedčený, že počet prívržencov za odtrhnutie sa podarí zvýšiť do konca roku 2014 alebo do začiatku roku 2015, kedy sa uskutoční referendum. V ňom sa Škóti budú môcť vyjadriť za samostatnosť. Súčasný kabinet sa vo svojom úsilí o nezávislosť tiež vytvoril post vysokého vládneho úradníka, ktorého úlohou je požadovať od Londýna väčšie právomoci a tlačiť na odtrhnutie Škótska.

Škótsky nacionalisti dosiahli nečakane vysoké víťazstvo k májových lokálnych voľbách v Británii. Škótska národná strana poprvýkrát získala v regionálnom parlamente väčšinu. Škótsko je súčasťou Veľkej Británie už 300 rokov. Má však vlastné zákony a od roku 1999 aj parlament v Edinburghu. Ten rozhoduje o záležitostiach školstva, zdravotníctva, spravodlivosti a o niektorých daňových otázkach. Londýn si zachováva právomoci vo veciach týkajúcich sa Británie ako celku, predovšetkým obrany, energetiky a zahraničnej politiky.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
06. máj 2024 16:33