StoryEditor

Prezident na svoje sľuby rýchlo zabudne

04.03.2012, 23:00

"S Putinom sa do Ruska vracia jeho stará politika. Premlčí sľubované reformy a zmenu politického systému. Zároveň však proti Putinovi stúpa odpor, ktorý so silnejúcou opozíciou prináša reálnu nádej na postupnú demokratizáciu ruskej politiky," hovorí pre HN špičkový expert na medzinárodné vzťahy Alexander Gabujev.

Putin sa vracia do Kremľa. Čo to znamená pre budúcnosť Ruska?
Návratom Putina prichádza späť jeho stará politika, v ktorej neočakávame žiadne výrazné zmeny. Ľuďom síce prisľúbil modernizáciu ruskej politiky, ekonomické reformy a ďalšie zmeny podporované vládou. Tieto sľuby sa však rozplynú počas jeho šesťročného a s najväčšou pravdepodobnosťou až dvanásťročného vládnutia. Nezmenil nič počas dvoch bývalých funkčných období v kresle prezidenta a rovnako to bude aj teraz.

Opoziční kandidáti Putina vo voľbách neohrozili. Čo ich teraz po prehranej kampani čaká?
Nikto nepochyboval o Putinovom víťazstve, pretože v kampani sa neobjavil nikto, kto by ho ohrozoval. Veľké ambície mal však Michail Prochorov, ktorý robil najmasívnejšiu a najagresívnejšiu kampaň. Stála ho veľa peňazí, no pre jeho budúcnosť to nie je likvidačné, pretože patrí k najbohatším Rusom. Ostatní boli len vládou nastrčení ľudia. Dôkazom bolo aj to, že sa nesnažili ostro útočiť na Putina počas kampane. Svoje ambície zvíťaziť presunuli na ďalšie voľby, mnohí sú však politické mŕtvoly.

Dá sa očakávať, že opozícia bude podávať sťažnosti za podvody pri hlasovaní?
Samozrejme. Opozícia bola pripravená zaznamenávať volebné podvody a priniesť o nich čo najviac dôkazov. Množia sa prípady rôznych videí a záznamov, ktoré dokazujú neslobodné hlasovanie. Manipulácia bola očividná už počas kampane. Cez štátnu televíziu vládna agenda ovplyvňovala názory ľudí tak, že Putinovi prisúdila až 75 percent preferencií. To však vôbec neodrážalo skutočný stav popularity a vôle Rusov ho voliť. No mnohých to presvedčilo o jeho neporaziteľnosti, preto mu opäť dali hlas.

Budú sa teraz konať protesty rozhnevaných Rusov proti výsledkom volieb?
Áno, už na pondelok sú naplánované veľké demonštrácie na Puškinovom námestí. Protesty sa možno objavia aj v ďalších mestách a pokračovať môžu tiež v nasledujúcich dňoch, možno týždňoch. Očakáva sa účasť desaťtisícok nespokojencov v uliciach. Na zákrok sa pripravujú stovky policajtov po celej krajine. Nebude to mať však žiaden vplyv na výsledky volieb. Neuskutoční sa ani nové slobodné hlasovanie, ani opakované prepočítanie hlasov či okamžitá zmena politického systému.

Odštartuje táto mimoriadne aktívna kampaň zo strany opozície postupnú premenu politického systému?
Určite, Rusi sa konečne prebudili. Začali verejne prejavovať názor a nesúhlas s tým, ako vyzerá ruská politika. Odpor voči Putinovej osobe sa rýchlo šíri na populárnych sociálnych sieťach Facebook či Twitter, kde sa ľudia mobilizujú. Už nejde len o malé skupinky opozičníkov. Proti Putinovi sa verejne vyjadrujú ľudia, ktorí majú peniaze, sú známi a tiež všetci tí, ktorí už odmietajú znášať skostnatenú ruskú politiku.

Stačí tlak zdola, zo strany občanov, na vynútenie zmien v ruskej mocenskej politike?
Určite áno, hoci veľmi postupne. Vytvárajú silný tlak na vládu i samotného Putina. Pre neho bola tohtoročná kampaň mimoriadne náročná a úplne odlišná od tej, na čo bol zvyknutý. Nikdy predtým nebol vystavený takým tlakom, ako tomu bolo tentoraz. Hoci nemal skutočných oponentov medzi kandidátmi, musel sa vyrovnať s opozíciou v uliciach Moskvy. Rusko sa preto postupne mení a v nasledujúcich rokoch nám mobilizácia opozície a ďalších Putinových oponentov prináša nádej na demokratizáciu našej krajiny.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
12. máj 2024 14:11