StoryEditor

Zabite Obamu, nariadil bin Ládin

18.03.2012, 23:00
USA zverejnili obsah tajných dokumentov vodcu Al-Kajdy. Chystal útok na lietadlo šéfa Bieleho domu.

Americký prezident Barack Obama mal zomrieť pri teroristickom útoku. Uvádzajú to odtajnené dokumenty zabitého šéfa militantnej siete Al-Kajdá, ktorých obsah cez víkend zverejnili americké médiá. Usáma bin Ládin podľa nich na sklonku života spriadal plány na zabitie šéfa Bieleho domu. Počítal s tým, že jeho smrť uvrhne Ameriku do chaosu.

Experti pripúšťajú, že ak by najobávanejšiemu teroristovi sveta jeho plány vyšli, hrozilo by vypuknutie novej krízy. Jeho šance na úspech však boli skôr teoretické. „Takýto útok by zamával celou Amerikou a určite čiastočne aj celosvetovou ekonomikou. Bezpečnostná ochrana amerického prezidenta je však na špičkovej úrovni. Al-Kajde sa navyše okrem útoku na dvojičky z 11. septembra 2001 nepodaril žiadny teroristický čin na území Spojených štátov,“ povedal pre HN bezpečnostný analytik Andor Šándor.

Smrť pre prezidenta
Informácie o atentáte vyplývajú z listín nájdených v dome v pakistanskom Abbottábáde, kde minulý rok v máji americké komando najhľadanejšieho muža sveta zastrelilo. K 48-stranovému dokumentu teraz získal prístup denník The Washington Post. Podľa neho bin Ládin požiadal svojich spolupracovníkov, aby pripravili útok na Obamovo lietadlo.

Na palube sa mal v tom čase nachádzať aj generál David Petreaus. Ten predtým viedol koaličné jednotky v Afganistane a v súčasnosti je šéfom spravodajskej služby CIA. „Musíme ich zasiahnuť oboch, pretože Obama je prezidentom neveriacich a po jeho smrti sa prezidentskej funkcie ujme viceprezident Biden. Ten nie je na takúto úlohu pripravený, a to spôsobí v USA veľkú krízu. Zabitím Petreausa sa zmení vývoj vojny v Afganistane,“ vysvetľuje v dokumentoch bin Ládin.

V Afganistane a Pakistane mal preto zriadiť špeciálne teroristické bunky. Vodca teroristov dúfal, že útok zrealizuje Ilyas Kašmírí, jeden z vodcov Al-Kajdy. „Prosím, požiadajte brata Ilyasa, aby ma informoval o krokoch, ktoré v tejto veci podnikol,“ napísal jednému zo svojich najvýznamnejších veliteľov. Kašmírího však zabilo americké bezpilotné lietadlo asi mesiac po smrti bin Ládina.

Pochybnosti Ameriky
Bezpečnostní odborníci však tvrdia, že teroristi nemali zbraň, ktorá by bola schopná zostreliť Obamovo lietadlo. Vidia v tom skôr divoké fantázie osamelého teroristu dožívajúceho v úkryte. „Organizácia nemala schopnosti naplánovať, zorganizovať a vykonať tak zložité katastrofické činy. Napriek tomu hrozba pretrváva,“ povedal jeden z vysokých predstaviteľov Obamovej administratívy.

Amerika teraz očakáva, že vláda pred blížiacimi sa novembrovými prezidentskými voľbami zverejní aj ďalšie dokumenty zhabané v bin Ládinovej skrýši. „Odhaľovanie dokumentov len pár mesiacov pred voľbami môže poslúžiť prezidentovi Obamovi. Ten bol totiž často kritizovaný za to, že nie je dosť akčný a schopný spraviť niečo v otázke medzinárodnej bezpečnosti,“ doplnil Šándor.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
11. máj 2024 08:09