StoryEditor

Škandál vybuchne ako u vás

29.03.2012, 00:00

Zatiaľ sa k nám dostala len prvá várka odpočúvaní. Bude ich však určite viac, hovorí český politológ Jíři Pehe.

Môže korupčný škandál v Česku prerásť do rozmerov, aké dosiahla kauza Gorila na Slovensku?
V Česku má kauza a jej rozšírenie veľký potenciál, pretože sa stupňuje hnev ľudí na politikov. Radikalizácia spoločnosti bude pokračovať. Môže sa to celkom jednoducho pretaviť do niečoho, čo by sa podobalo Gorile na Slovensku. Chystajú sa veľké protesty a pri tejto situácii majú silu prerásť do omnoho väčších akcií.

Na Slovensku nepadla za kauzu žiadna politická hlava, hoci škandál rezonuje už niekoľko mesiacov. Čo bude nasledovať v Česku?
Ťažko predpokladať, ako to na našej politickej scéne dopadne. Odpočúvania, ktoré sme mali možnosť dosiaľ počuť alebo čítať, sú pravdepodobne len prvou várkou. Nech už to púšťa do médií Bezpečnostná informačná služba, Vít Bárta alebo niekto ďalší, odpočúvaní musí byť omnoho viac. Prinajmenšom niekto systematicky odpočúval podnikateľa Romana Janouška a Pavla Béma. Je preto veľký predpoklad, že kauza bude postupne narastať.

Bolo zverejnenie dôkazov o korupcii a klientelizme presne načasované? Mohol sa niekto inšpirovať práve dosahom odpočúvaní na slovenskú politiku?
Načasovanie klientelistickej aféry vôbec nie je náhoda. Pravdepodobne išlo o pokus Víta Bártu odviesť pozornosť od jeho súdneho procesu, v ktorom sa rieši jeho údajná korupcia v jeho strane Veci verejné. Považujem to za súčasť zákulisného boja.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
12. máj 2024 01:01