StoryEditor

Sarkozy pripustil svoj politický koniec

25.01.2012, 18:04
Dosluhujúci prezident Francúzska (na snímke) priznal, že sa na favorita volieb necíti.

Kľúčová postava eurozóny vidí svoj blížiaci sa koniec. Francúzsky prezident Nicolas Sarkozy pripúšťa, že jeho politická kariéra doznieva a čoskoro sa bude musieť rozlúčiť s vysokou politikou. Počas svojej víkendovej cesty po francúzskej Guyane to prezradil svojim poradcom. Mimo mikrofónov im povedal, že si nie je istý svojím znovuzvolením na prezidenta. „Podľa všetkého som v koncoch,“ povedal Sarkozy.



Sarkozyho priznanie
Neformálny rozhovor sa dostal do médií po to, čo ho počuli novinári. S háklivým priznaním začiatkom týždňa prišli francúzske noviny Le Figaro a Le Monde. Tie tiež napísali, že v prípade volebnej porážky začne pokojnejší život so štvordennými víkendmi. „Ak by sa tak stalo, úplne by som zmenil svoj život. Už by ste o mne nepočuli,“ poznamenal prezident.

Podľa odborníkov tak Sarkozy pred blížiacimi sa aprílovými voľbami priznal, že vníma reálnu hrozbu odchodu z vysokej politiky. „Na neformálnom stretnutí prezradil, že sa svet nezrúti, ak odíde do prezidentského dôchodku. Jeho výhra, respektíve pád vo voľbách sú však zatiaľ otázne. Má totiž silných súperov, no sám je bojovník a funkcie sa určite bez boja nevzdá,“ povedal pre HN francúzsky politológ Jacques Rupnik.

Nie je to však po prvýkrát, čo sa Sarkozy nahlas zamyslel nad svojou budúcnosťou v politike. Pred tromi rokmi podľa magazínu Le Point povedal, že už nebude kandidovať v roku 2012, ale radšej chce „zarábať množstvo peňazí“. „Keď vidíte miliardy, ktoré zarába Bill Clinton... Tiež by som si chcel napchať vrecká, až 150-tisíc eur za konferenciu,“ prezradil novinárom.   


 Viac o téme nájdete v zajtrajších
Hospodárskych novinách.
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. máj 2024 15:47