StoryEditor

Murdoch chce v Bielom dome svojho muža

03.01.2012, 17:10
Karty v prezidentských voľbách v USA sa chystá výrazne zamiešať kontroverzný mediálny magnát.

Prezidentskými voľbami v Spojených štátoch sa chystá zamiešať mimoriadne silný hráč. Do predvolebného boja vstupuje kontroverzný mediálny magnát Rupert Murdoch, ktorého povesť poškodil škandál s odpočúvaním tisícok mobilov vo Veľkej Británii.

Majiteľ viacerých kľúčových amerických denníkov či televízií vyzýva voličov, aby dali hlas ultrapravicovému republikánovi Rickovi Santorumovi. Ten šokoval Ameriku napríklad vyhláseniami, že ako prezident okamžite nariadi bombardovanie Iránu, ak Teherán nesprístupní svetu svoje jadrové zariadenia.

Murdochov človek
Podpora kandidáta, ktorého popularita medzi voličmi naberá v posledných dňoch na sile, nie je vôbec náhodná. Úzke vzťahy s Murdochom dokazuje aj to, že ešte do marca minulého roka bol plateným poradcom magnátovej televíznej spoločnosti Fox News. „Som rád, že Santorumovi stúpa v Iowe obľuba medzi voličmi. Je jediným kandidátom so skutočnou víziou. Všetky jeho debaty ukázali na princípy, dôslednosť a skromnosť, akú nedosahuje žiadny z jeho súperov,“ napísal na sociálnej sieti Twitter mediálny žralok deň pred včerajšími primárkami v Iowe.

Analytici pripúšťajú, že Murdoch si chce po megaškandále s odpočúvaním posilniť svoje postavenie v Amerike, a to práve cez podporu politického kandidáta, ktorý bol v minulosti jeho človekom. „Murdoch mal po zrušení bulvárneho týždenníka News of the World a vypočúvaní v britskom parlamente vážne problémy aj v Amerike. Vlastní ľudia, akcionári impéria, sa ho po prehrmení škandálu pokúšali odstaviť. Napokon to zvládol, teraz si upevňuje pozíciu v Amerike, pretože situácia v Británii je pre neho a jeho médiá veľmi zložitá,“ povedal pre HN bývalý slovenský veľvyslanec vo Veľkej Británii Ján Vilikovský.

 

 


 Viac o téme nájdete v zajtrajších
Hospodárskych novinách.

 

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. máj 2024 18:23