StoryEditor

Crump: Kaddáfí bol ako Hitler, nikdy by sa nevzdal

24.10.2011, 16:45
Rozhovor pre HN s bezpečnostným analytikom Justinom Crumpom.

Vo štvrtok Líbyjci zabili svojho dlhoročného diktátora. Čo to pre túto krajinu arabskej jari znamená? Oslobodí sa a vykročí na cestu demokracie alebo je to v tomto severoafrickom štáte utópia?

Nedá sa ešte predpovedať, či je Líbya schopná usilovať sa o demokraciu. Konečne má však šancu začať budovať viac reprezentatívnejší a slobodnejší režim. Smrťou Kaddáfího odstránili zásadnú dlhodobú prekážku zabraňujúcu pristúpiť k akýmkoľvek zmenám. Líbya má teraz pred sebou veľa výziev, je však otázne, či ich dokáže využiť vo svoj prospech. Nevieme však, čo sa stane s Kaddáfího priaznivcami.

Kto bude novým vodcom Líbye? Svet predpokladá, že to budú ľudia z dočasnej rady. Politické ambície a vplyv majú však aj miestne kmene.

Ťažko povedať, kto sa chopí moci. Prechodná rada povstalcov nie je jednotná. Stále sa objavujú noví možní lídri krajiny a sú tam veľmi silné konkurenčné záujmy. Líbyi tiež hrozí, že na ňu bude vyvíjaný tlak zvonka. Je veľa krajín, ktoré si brúsia zuby na líbyjskú ropu. Bude veľmi záležať na tom, aký druh politiky nová vláda zvolí. Osobne si však myslím, že naďalej existuje vážne riziko pokračovania bojov. Hrozbou sú najmä islamistické skupiny so silnou podporou v tomto regióne. Ich výhoda je, že sú podporované peniazmi z Kataru, čo im zabezpečuje ešte väčší vplyv v Líbyi.

Lákadlom podchytiť si moc v Líbyi je najmä ropa. Rozpúta sa boj o čierne zlato? Podľa zahraničných médií o líbyjskú ropu sa zaujíma okrem Ruska a Číny tiež Francúzsko, Taliansko a Británia.

Mnoho západných ropných a plynárenských spoločností vyčkávajú, ako sa situácia v krajine vyvinie. Zatiaľ sú opatrní spustiť masívnu ťažbu v krajine. Situácia v oslobodenej Líbyi je naďalej veľmi labilná a nestála. Líbya je veľkým lákadlom pre mnohých vzhľadom k bohatstvu, ktoré ponúka.

Myslíte si, že súčasné vystavovanie Kaddáfího mŕtveho tela je propaganda? Je vôbec etické, ak médiá po celom svete rozširujú fotky zohaveného zabitého vodcu?

Misiou líbyjskej revolúcie bolo predovšetkým odstrániť Kaddáfího. Usilovali sa o to aj západné vzdušné sily Severoatlantickej aliancie. Kaddáfí by sa nikdy nevzdal. Sám vyhlásil, že bude bojovať až do konca. Bolo skôr pravdepodobnejšie, že radšej spácha samovraždu, akoby sa mal vzdať. Psychológia jeho osobnosti je podobná Hitlerovi. Pokiaľ ide o vystavovanie jeho tela, rebeli tvrdia, že chcú jednoznačne dokázať jeho smrť. Povstalci tým dali celému svetu najavo, že smrťou diktátora revolúcia skončila víťazne.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
06. máj 2024 19:07